Vijfde coronagolf heeft negatief effect op productie in voedingsbedrijven

Bedrijven in de voedingsindustrie worden geconfronteerd met aanzienlijke personeelsinkrimpingen als gevolg van het Corona-effect. Het wordt steeds moeilijker om personeel voor de productielijnen te vinden en in sommige sectoren leidt het gebrek aan arbeidskrachten tot productiestops. Uit een enquête van de brancheorganisatie Fevia blijkt dat 8,5% van de werknemers zich ziek meldt.

De vijfde coronagolf treft ons land en is voelbaar in de voedingsindustrie, waar veel banen verloren gaan. “Het wordt steeds moeilijker om personeel toe te wijzen”, zegt Michael Gore, algemeen directeur van Febev. “Deze week hebben we al verschillende telefoontjes van leden ontvangen waaruit blijkt dat de situatie steeds zorgwekkender wordt.

Uit een enquête van Fevia, de Belgische vereniging van de voedingsindustrie, blijkt dat gemiddeld 8,5% van de werknemers ziek thuis zit. “Twee op drie bedrijven in de voedingsindustrie hebben problemen wanneer ten minste 5% van hun werknemers niet op het werk verschijnt. Gemiddeld zit 8,4% van de werknemers ziek thuis. Dit is niet dramatisch, maar het kan productielijnen stilleggen. Het lastige is dat het vaak gaat om kritische posities, knelpuntberoepen zeg maar, waarvoor je gewoon geen vervanging kunt vinden,” legt Nicholas Courant, woordvoerder van Fevia, uit.

Soms moeilijk te vervangen

Ook de situatie in de zuivelfabriek van Inex is zorgwekkend. Steven Dierickx, algemeen directeur, vertelt aan Gondola Magazine: “Ik hou mijn hart vast voor de komende dagen. Soms moeten we al een van onze 24 lijnen stilleggen omdat er niet genoeg mensen zijn. We kunnen niet zomaar vervangers vinden – het kost maanden training om onze machines vlot te beheren.

Verse producten


Bovendien gaat het in de levensmiddelenindustrie doorgaans om verse producten. dagelijks komen die verse waren binnen. Telewerken is daarom geen optie. “We hebben een bufferstock opgebouwd zodat we de effecten op korte termijn niet voelen, maar de koeien geven elke dag melk en die melk moeten we dagelijks verwerken. We moeten zorgen voor continuïteit, en dat is wat nu moeilijk blijkt te zijn,” verklaart Dierickx.

Productieverlies door personeelstekort

Uit het onderzoek van Fevia blijkt dat het ontbreken van personeel (gemiddeld 8?5%) in sommige gevallen tot productieverlies leidt. Drie van de vier bedrijven zeggen dat dit een negatief effect heeft op de productie. “En de meeste bedrijven vrezen dat het ergste nog moet komen en dat het hoogtepunt van deze vijfde coronapiek nog niet is bereikt,” aldus Nicolas Courant.

De brancheorganisatie roept de regering en de vakbonden op zich flexibeler op te stellen. “Bijvoorbeeld in termen van uitbetaling van overuren. Volgens de wetgeving zijn er allerlei beperkende voorwaarden, maar dit is een uitzonderlijke situatie,” aldus Courant. Flexibel werk door externen zou ook een oplossing kunnen zijn. “Denk aan actieve studenten, flexwerkers of mensen die net met pensioen zijn maar tijdelijk willen terugkeren op de arbeidsmarkt.”

Bron: VILT

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*