Vijf voedingstrends voor 2021 met groenten en fruit in de hoofdrol

Groten en fruit - VN roep 2021 uit tot jaar van goreten en fruit

Groenten en fruit spelen een prominente rol in verschillende huidige voedseltrends. Dat is maar goed ook, want 2021 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van Groenten en Fruit. Ter gelegenheid van het Internationale Jaar van Groenten en Fruit start de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een wereldwijde voorlichtings- en educatiecampagne over het belang van groenten en fruit voor een gezonde en duurzame voeding.

Door middel van verschillende acties op het gebied van productie, consumptie, voedselonzekerheid en voedselverliezen wil de FAO alle segmenten van de bevolking bereiken.

Bewustzijn groeit

Het jaar 2021 is een ideaal moment om deze campagne te doen slagen. De coronapandemie heeft immers een tastbare, zij het misschien tijdelijke, weerslag gehad op onze eetgewoonten. Denk aan de toename van de lokale consumptie en de hernieuwde belangstelling voor lokaal voedsel. Hoewel de pandemie onze eetgewoonten niet radicaal zal veranderen – nieuwe gewoonten zijn een langzaam proces – maakte de crisis ons wel bewuster van wat er op ons bord ligt.

Trend 1: grotere overschakeling op groenten

Voedingsdeskundige Griet Vanderspikken van het Voedingsvoorlichtingscentrum NICE: “Als u wilt meedoen aan de eiwitovergang en meer groenten wilt eten, kunt u beginnen door meer fruit en groenten aan uw dieet toe te voegen. Over het algemeen is je groente- en fruitinname nog steeds te laag. Maar het is ook belangrijk om een evenwicht te vinden in onze voeding. Groenten en fruit alleen kunnen vlees immers niet vervangen. Het ruime assortiment kant-en-klare veggieburgers lijkt handig en kan voor de verandering eens gekozen worden. Vele bevatten echter zeer weinig eiwitten, weinig of geen ijzer en vitamine B12, en bevatten meer vet, verzadigd vet, zout en calorieën dan een stuk mager vlees. Zelfs een groenteburger is geen vervanging voor een portie groenten – de hoeveelheid groenten die hij bevat, is vaak te gering. Kijk altijd op het etiket voor meer informatie over de samenstelling van een product.”

Trend 2: meer belangstelling voor lokaal voedsel

De koopgewoonten van de gemiddelde Vlaming zijn sinds de coronacrisis sterk veranderd. De burgers hebben de boerderijwinkel om de hoek (her)ontdekt en zijn veel meer geïnteresseerd in lokaal geproduceerd voedsel. “Deze trend zal in de toekomst nog toenemen”, zegt Vanderspikken, “De Vlaamse land- en tuinbouw en visserij bieden een breed en gevarieerd aanbod aan basisvoedingsmiddelen die passen in een gezond voedingspatroon, waaronder veel groenten en fruit. Ook die welke rekening houden met de plaatselijke seizoenen dragen bij tot een duurzamer en gevarieerder consumptiepatroon”.

Trend 3: gezondheid op de eerste plaats

Een wereldwijde gezondheidscrisis, zoals de coronapandemie, maakt veel mensen bewust van het belang van een gezonde voeding. “Groenten en fruit dragen bij aan een goede gezondheid en een gezond immuunsysteem als onderdeel van een gezond voedingspatroon,” vervolgt Vanderspikken, “Ze helpen het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en diabetes type 2 te verkleinen.” Het eten van voldoende fruit en groenten kan ook bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht en een goede darmgezondheid. “Het advies van de Hoge Gezondheidsraad? Volwassenen worden geadviseerd om dagelijks ten minste 300 gram groenten of ten minste 400 gram, inclusief gedroogde peulvruchten, en 250 gram (bij voorkeur vers) fruit te eten.

Trend 4: gemakkelijk te bereiden

Hoewel de term “gemaksvoeding” breed is en vaak niets met gezondheid te maken heeft (denk aan fastfood of kant-en-klaarmaaltijden), speelt de gemaksfactor nog steeds een rol bij het kopen en bereiden van voedsel. NICE wil deze negatieve connotatie wegnemen. “Tot slot kunnen groenten en fruit ook worden gebruikt als gemaksvoedsel in de vorm van voorgewassen, voorbewerkte en voorgesneden groenten en fruit, diepgevroren groenten en fruit en groenten en fruit in blik, bij voorkeur zonder extra toevoegingen zoals room, sauzen en suiker,” zegt Vanderspikken, “Zij maken het (voor)bereidingsproces in de keuken gemakkelijker of korter wanneer er weinig tijd is. Slimme maaltijdbereiding kan er ook voor zorgen dat je altijd lekkere, gezonde, kant-en-klare porties groenten en fruit in huis hebt.”

Trend 5: restjes zijn nuttig

Voedselverspilling in onze keukens is nog niet uitgebannen, zo blijkt uit de cijfers. Ook in 2018 verspilden huishoudens ongeveer 37 kilo voedsel, waarvan 11% fruit en 10% groenten. “Voedselverspilling heeft onder meer te maken met onvoldoende bewustzijn en een gebrek aan vaardigheden, kennis, planning en organisatie”, weet Vanderspikken, “maar de coronacrisis heeft een positieve invloed gehad op het gedrag inzake voedselverspilling. Tijdens de lockdown kookten we vaker met restjes en gooiden we minder eten in de prullenbak. Mogelijke redenen zijn dat we ons bewuster worden van de hoeveelheid voedsel die we dagelijks weggooien als we vaker in de keuken staan. Meer zelf koken betekent ook dat we vaker op zoek gaan naar ingrediënten in de koelkast en meer bedreven raken in het koken, ook met restjes.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*