Vijf Vlaamse traditionele streekproducten krijgen Vlaams erkenningslabel

Vijf Vlaamse traditionele streekproducten krijgen Vlaams erkenningslabel

De eerste erkenningsronde van Vlaamse streekproducten in 2019 levert vijf producenten het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE op : Vlaamse streekhoning van BIJ De Honingmaker uit Gistel, Boerenpaté uit Veurne Ambacht van De Beauvoorder uit Veurne, Oost-Vlaamse graanjenever van Stokerij-Eenvoud uit Zelzate, Oost-Vlaamse lekstok van Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas en Trappistenkaas uit Westmalle van Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle.

Drie keer per jaar komt de Beoordelingscommissie streekproducten samen om de Vlaamse erkenningsaanvragen voor traditionele streekproducten te evalueren. Wie een erkenning bekomt, mag het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE gebruiken op zijn verpakking en in zijn communicatie. Zo is duidelijk voor de consument dat dit product aan alle erkenningscriteria voldoet en bijgevolg wel degelijk een traditioneel Vlaams streekproduct is. Voor de producent is deze erkenning een hart onder de riem.

De eerste erkenningsronde van 2019 gaf groen licht aan de dossiers van vijf producten. Het is een mengelmoes van tradities: zowel bedrijven met lange tradities dienden een dossier in als bedrijven die een oude traditie opnieuw oppikten. Ook een abdij diende een dossier in.

Vlaamse streekhoning

Aangeboden door BIJ De Honingmaker uit Gistel

Daniël De Rycker heeft met “Bij De Honingmaker” een mooi project om zich bezig te houden na zijn pensionering. Na het doorlopen van een imkeropleiding heeft hij nu een 19-tal productieve bijenvolken. De bijenkasten worden vanaf de lente uitgezet. De bijen zorgen dan onder andere voor een zachte, vrij donkere lentehoning van bloeiende bomen uit de Houtlandse bossen, Praatbos en Koekelaere bos. Later volgt de zomerhoning van bijvoorbeeld zomerlinde en liguster uit de Snaaskerkse polders. Duinenhoning oogst Daniël in het provinciaal domein van Raversijde met bijvoorbeeld bloeiende duindoorn, egelantier, enz.

Meer info:

BIJ De Honingmaker

Vrijheidstraat 11

8470 Gistel

059/27.84.75

danny.de.imker@gmail.com

Boerenpaté uit Westhoek

Aangeboden door De Beauvoorder uit Veurne

Reeds in de jaren ’20 van de vorige eeuw was paté een favoriet in de Westhoek. De Beauvoorder boerenpaté of paté van te Boere zag het daglicht in Wulveringem en heeft de typische kenmerken van een paté uit de Westhoek: grof en toch smeuïg, rijkelijk gekruid en met een duidelijke leversmaak. Het productieproces is gemoderniseerd maar volgt de traditionele werkwijze met lokaal varkensvlees.

Meer info:

De Beauvoorder

Albert I Laan 54

8630 Veurne

058/31.53.53

info@debeauvoorder

www.debeauvoorder.be

Oost-Vlaamse graanjenever

Aangeboden door Stokerij-Eenvoud uit Zelzate

Stokerij-Eenvoud is een jonge warme stoker in het Meetjesland. De Zelzaatse jenever bevat een ruim deel moutwijn, namelijk 20%, aangelengd met graanalcohol en water. Hij heeft een alcoholgehalte van 38° en heeft heel wat pit. Frederik Buyens maakt zijn moutwijn op basis van rogge, gerst en spelt.

Meer info:

Stokerij-Eenvoud

Wachtebekestraat 118

9060 Zelzate

0476/56.58.86

info@stokerij-eenvoud.be

www.stokerij-eenvoud.be

Oost-Vlaamse lekstok

Aangeboden door Confiserie Thijs uit Sint-Niklaas

Confiserie Thijs, opgericht in 1931, specialiseerde zich in Sint-Niklaas in de productie van lekstokken. Grootvader Arthur Thijs ontwikkelde in 1952 zelfs de allereerste “lollyproductiemachine”, waarbij stokje en snoep automatisch werden samengevoegd. Arthur Thijs creëerde ook een eigen lekstok die uitgroeide tot een Oost-Vlaamse lekkernij te vinden in de meeste dorpswinkels van Oost-Vlaanderen.

Meer info:

Confiserie Thijs

Industriepark Noord 20
9100 Sint-Niklaas

03/766.18.18

info@confiserie-thijs.be

www.confiserie-thijs.be

Trappistenkaas uit Westmalle

Aangeboden door Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle

De trappistenabdij van Westmalle heeft binnen haar muren, en dit sinds de stichting in 1794, een boerderij. Sinds 1932 concentreren de paters zich op de veeteelt met als summum de huidige volledig vernieuwde stal met plaats voor 400 dieren. De melk voor de trappistekaas komt dan ook 100% van eigen koeien die mogen grazen rondom de abdij. De trappistenkaas van Westmalle is een harde kaas die zowel jong als belegen verkocht wordt.

Meer info:

Kaasmakerij Abdij der Trappisten Westmalle

Antwerpsesteenweg 496
2390 Westmalle

03/312.99.58

www.trappistwestmalle.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*