Vijf nieuwe bedrijven, waaronder twee voedingsbedrijven, krijgen award ‘Factory of the Future’

Vijf nieuwe bedrijven werden op 7 februari 2023 In Technopolis te Mechelen uitgeroepen tot “Factory of the Future”. VCST Industrial Products, Sanofi, Altachem, Barry Callebaut en Pomuni Frozen ontvingen de prijs. De twee laatstgenoemde titelhouders zijn bedrijven uit de voedingssector. Vier andere productiebedrijven verlengden hun titel waaronder Vandemoortele en dit voor de derde keer.

Voor vijf bedrijven was het gisteren de eerste keer dat ze de award ontvingen, nl. VCST Industrial Products (Sint-Truiden), farmabedrijf Sanofi (Geel), chocoladefabrikant Barry Callebaut (Wieze, Lebbeke), metaalbedrijf Altachem (Harelbeke) en fabrikant van aardappelspecialiteiten Pomuni Frozen (Ranst). Met deze Awards willen Agoria, Sirris en alle andere initiatiefnemers* achter dit event de meest geavanceerde en toekomstgerichte maakbedrijven in België bekronen. “Factories of the Future” zijn bedrijven die zwaar investeren in digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen, duurzame producten en productie van wereldklasse. Ze gaan efficiënt om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun werknemers. De winnaars krijgen de titel voor drie jaar, waarna een nieuwe audit bepaalt of de titel kan worden verlengd.

Minister Brouns schitterde door afwezigheid

Op het programma was voorzien dat minister Jo Brouns de awards zou uitreiken. Maar die schitterde door afwezigheid. Inge Arents van Flanders Food deelde voor de voedingssector dan maar de prijzen in zijn plaats uit.

De vertegenwoordigers van de sectororganisaties zetten de belangrijkste problemen en uitdagingen op de agenda. Nadia Lapage vertegenwoordigde Fevia Vlaanderen. Jolyce Demely sprak uit naam van Agoria, Fa Quix voor Fedustria Vlaanderen en Ann Wurman deed dit voor Essencia Vlaanderen.

Opvallend was dat alle sectororganisaties het belang van de KMO’s in de verf zetten. Nadia Lapage: “95% van onze leden hebben een bedrijf waar minder dan 100 mensen werken”. De concurrentiekracht staat vandaag onder druk”, vervolgde ze. “Een goed Vlaams, maar ook nationaal en Europees beleid is nodig om die concurrentiekracht te behouden. Dit moet vervoor zorgen dat de industrie in Vlaanderen verankerd blijft. Er moet bovendien genoeg winstmarge overblijven zodat elk bedrijf kan blijven innoveren. Ook de rechtszekerheid is belangrijk. Je moet weten waar je staat staat op vlak van milieuvergunningen, arbeidsrecht, enz. An Wurman brak vervolgens een lans voor het duaal leren. “Er is tekort aan talent. Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven voldoende instroom aan talent genereren? De Vlaamse regering heeft zich akkoord verklaard om het duaal leren te evalueren. Het upskillen van werknemers is vandaag belangrijker dan ooit. Hieronder valt ook het levenslang leren. En dat is beslist ook een belangrijk aspect van The Factory of the Future-strategie, waar de mens en zijn potentieel binnen de organisatie centraal staat.”

Voedingsbedrijven die Factory of the Future wonnen

Pomuni Frozen, een aardappelverwerker uit Ranst ontving de Factory of the Future-Award. De wortels van het familiebedrijf gaan terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw, vandaag staat de vierde generatie van de familie Muyshondt aan het roer. “Wij proberen de aardappel op een zo efficiënt mogelijke manier van het veld tot op het bord te brengen. Of het nu om verse aardappel, kroket, puree of hash brown** gaat. Daarom hebben we de laatst jaren fors geïnvesteerd in innovatie en automatisering.” In 2021 rondde Pomuni een vierjarig investeringstraject af. Dankzij verregaande automatisering hoeft geen enkele medewerker het product nog aan te raken, vanaf de aanvoer van verse aardappelen tot het verpakken en invriezen van de kroketten of pommes duchesses die van de band rollen richting retailers, groothandelaars en foodservice. “Onze vijftig medewerkers moeten het werk opvolgen en controleren. Binnen de organisatie hebben we dan ook mensen nodig die actief meedenken. En Muyshondt is vooral trots op zijn mensen. “De laatste jaren waren niet gemakkelijk, niet in het minst door de Brexit en Corona. Los van die problemen hebben de medewerkers de aanpassingen in de fabriek goed opgevangen. We hebben dus niet alleen een fabriek voor de toekomst, maar ook een team voor de toekomst.”

Peter Ohms, directeur operations Frozen bij Pomuni frozen NV en CEO Ben Muyshondt ontvingen uit handen van Inge Arents van Flanders Food de Factory of the Future-award.

Ook Barry Callebaut ontving de Factory of the Future Award. Barry Callebaut – in 1996 ontstaan uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry – is producent van bulkchocolade en cacaoproducten en heeft onder meer voedingsreuzen als Unilever, Nestlé en Mondelez als klant. In het Oost-Vlaamse Wieze runt de groep de grootste ­chocoladefabriek ter wereld. Bram Genapet: “Onze fabriek is voor de Factory of the Future-Award een parcours doorlopen van digitale transformatie. Eerst zijn we alle data gaan verzamelen. Van de meeste machines capteren we de data. Binnen het bedrijf is op de werkvloer alle data ook digitaal aanwezig. Op die manier hebben de operatoren een “virtual assistant” naast zich, waardoor hun taak makkelijker wordt. Om een voorbeeld te geven: door het gebruik van melkpoeder moest je vroeger al zeer goed je job verstaan om de invloeden van klimaat, vocht en temperatuur te doorgronden. Door het aanleveren van data kunnen ook mensen met minder jaren vakkennis de machines besturen”. Tom Van Echelpoel, Plant Manager in Wieze bij Barry Callebaut Group: “De digitalisering zorgt voor tijdswinst. Tijd die je niet langer hoeft te stoppen in routinetaken. Operatoren kunnen zo bijkomende opleidingen volgen. En samen als team de processen verbeteren. Ons team heeft de laatste jaren volop in productvernieuwing geïnvesteerd.”

Verlenging titel Factory of the Future

Vier andere productiebedrijven verlengden hun eerder behaalde titel: Audi Brussels, TotalEnergies, Vandemoortele (voor de derde keer) en Daikin (voor de derde keer). De groep van 53 meest toekomstgerichte productiebedrijven in België is de afgelopen negen jaar dus sterk gegroeid.

Voor Vandemoortele is dat een bijzondere erkenning van enerzijds de integratie van automatisering en geavanceerde technologie in de machines en anderzijds de inzet en uitstekende kwalificaties van alle medewerkers. Deze evenwichtige combinatie van mens en machine, aangevuld met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid, blijft de visie waarmee Vandemoortele Izegem zijn werk doet en zijn missie om de referentiefabriek te zijn zowel intern als extern uitvoert.

Stéphane Casteleyn, site manager: “Ondanks de wereldwijde crisisperiodes tussen 2020 en 2022 veroorzaakt door COVID-19 en de oorlog in Oekraïne, hebben we niet op de pauzeknop gedrukt maar zijn we blijven ontwikkelen. De flexibiliteit, de veerkracht en het doorzettingsvermogen van onze organisatie zijn daarbij van cruciaal belang geweest. Omdat we opnieuw erg trots zijn op de prestaties van alle teams van de afgelopen drie jaar, hebben we besloten opnieuw deel te nemen. Niet vanwege de prijs zelf, maar als erkenning voor het werk van ons personeel”.

De Waalse Fabriek van de Toekomst Awards worden uitgereikt op maandag 13 februari.

  • * De Factory of the Future Awards zijn een initiatief van technologiefederatie Agoria, Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, en de industriefederaties Fevia Vlaanderen(Voeding), Fedustria en essenscia in samenwerking met de innovatieclusters Centexbel, Wood.be, en de speerpuntclusters Flanders’ FOOD en Catilisti.
  • **Hash browns of hashed browns is een populair Amerikaans gerecht dat enigszins vergelijkbaar is met het Zwitserse rösti.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*