Vier pintjes op 100 zijn alcoholvrij

Met 4% van de Belgische bierconsumptie scoort alcoholvrij bier al tweemaal zo goed dan tijdens de eerste alcoholvrije golf van de tachtiger jaren van vorige eeuw, toen er zelfs werd gedroomd van meer dan 10%. Of dat percentage de eerstvolgende jaren wordt gehaald, moet nog blijken maar brouwers stellen nu wel vast dat horeca-ondernemers en consumenten meer dan vroeger open staan voor alcoholvrije en laag-alcoholische bieren.


Eén pintje op de 25 die er worden gedronken, is niet-alcoholisch (max. 0,5 % vol). Daarmee ligt België achter tegenover Nederland waar één op de 20 glazen reeds alcoholvrij bier (max. 0,1 % vol.) is. In vergelijking met Spanje, waar één op de acht pinten alcoholvrij is, is dat nog een hele achterstand, maar de definitie voor alcoholvrij bier is er ook een stuk ruimer en omvat bieren tot 1 % vol. terwijl dat in ons land 0,5 %vol. is

Hoe maak je een lekker alcoholvrij bier?


Een lekker alcoholvrij bier maken, blijft ondanks alle initiatieven een immense uitdaging. “Wanneer je de alcohol uit het bier verwijdert, verdwijnen veelal ook de oorspronkelijke aroma’s en smaken van het bier”, zegt Filip Delvaux van het gelijknamige Biercentrum Delvaux in een interview met Café&Bistro. “Onder 3-4 %vol is het quasi onmogelijk om bier smaak te geven zonder extra te gaan aromatiseren met hoppen of kruiden en/of het bier wat bitterder te maken. Bier moet lekker blijven, en dat geldt ook voor moutdranken met weinig of geen alcohol”.


Lees meer over de alcoholvrije biermarkt in België, waarom alcoholvrije bieren minder uitgesproken smaken, hoe deze bieren worden gebrouwen en welk aanbod er thans is in het nieuwste nummer van Café&Bistro,

https://magazines.evolution.be/cafe-bistro-februari-2020/
Fier op ons Bier – Fiers de nos Bières Belgian Brewers Federation Belgian Family Brewers Zythos vzw

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*