Vier miljoen voor robotica in Wageningen

NWO (De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap en bevordert de impact ervan op de maatschappij) financiert het Wageningen Flexcraft onderzoeksprogramma, dat zich richt op de ontwikkeling van robots voor de agrofoodsector. NWO steekt 2,9 miljoen euro in het programma en de deelnemende bedrijven dragen 1,3 miljoen euro bij.

Plukken van rijpe appels en verpakken van kippenborsten

Het onderzoeksprogramma Cognitive Robots for Flexible Agro Food Technology (Flexcraft) wordt geleid door Eldert van Henten, hoogleraar Farm Technology in Wageningen. Zijn groep wil nieuwe robotica ontwikkelen voor taken als het plukken van appels – maar alleen rijpe appels – en het verpakken van kippenborsten. In de huidige situatie verpakken de medewerkers van de slachterij de kip in koelcellen, wat niet het prettigste werk is. Bovendien is het werk dat door mensen wordt uitgevoerd niet zo hygiënisch als wanneer het door een robot wordt uitgevoerd, aldus de onderzoekers.

Velerlei taken

De nieuwe robots moeten in staat zijn om tal van taken op zich te nemen, aldus de robotica-experts. De machines moeten kunnen herkennen wat voor soort voedsel ze waarnemen, in welke staat het zich bevindt en hoe ermee om te gaan. De robots moeten ook in staat zijn om vele soorten producten van verschillende vorm, grootte, kleur en consistentie te verwerken.

Innovatie


NWO kende de onderzoeksfinanciering toe op 8 november tijdens haar jaarlijkse innovatiecongres. Het onderzoek wordt gefinancierd met geld uit het Perspectief-programma. Dit programma financiert onderzoek dat ‘bijdraagt aan technologische innovatie met potentiële economische impact voor Nederland’.

Nog vijf andere perspectief programma’s

NWO financierde in totaal zes Perspectief-programma’s. WUR is als deelnemer betrokken bij twee andere programma’s: LettuceKnow en Electrons to Chemical Bonds. Harry Bitter, hoogleraar Biobased Chemistry and Technology bij WUR, neemt deel aan Electrons to Chemical Bonds (EC2B), dat moleculen wil gaan bouwen met duurzame elektriciteit. En zes plantenwetenschappers van de groepen Biosystematiek, Genetica, Plantenveredeling en Moleculaire Biologie zijn ofwel projectleider of onderzoekers binnen het LettuceKnow programma. Dit programma is gericht op de ontwikkeling van sla en andere bladgroenten die gedijen onder extreme milieuomstandigheden, zoals tocht, hitte en verzilte grond.

Bron: Robotics, A Sikkema

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*