VIB neemt CropDesign over van BASF en lanceert eerste agrobiotech incubator

VIB, een van de toonaangevende life science-instituten in Vlaanderen, heeft een overeenkomst getekend met BASF voor de overname van de CropDesign-faciliteit in Nevele, België.

VIB neemt CropDesign over van BASF en lanceert eerste agrobiotech incubator
Foto: Modulo architecs

VIB en CropDesign hebben al meer dan 15 jaar een nauwe wetenschappelijke relatie. CropDesign, dat deel uitmaakte van de divisie Agricultural Solutions van BASF, werd in 1998 opgericht als een spin-off van VIB en heeft zich ontwikkeld tot een biotechnologiebedrijf dat gespecialiseerd is in fenotyperingstechnologie van planten. De verkoop omvat de infrastructuur van het terrein en de intellectuele eigendom. Alle voormalige CropDesign-medewerkers hebben een nieuwe baan gevonden binnen of buiten BASF. Financiële details van de transactie worden niet openbaar gemaakt.

Incubator voor botanische en landbouwkundige technologie

VIB zal op de site van CropDesign een incubator voor botanische en landbouwkundige technologie opzetten. Deze faciliteit zal dienen als het belangrijkste centrum voor agro-biotechnologische (AgBio) innovaties voor startende bedrijven in Vlaanderen. Het VIB zal fysieke ruimte bieden aan startende bedrijven die werken aan de toekomst van duurzame landbouw en voedselproductie, en zal ook kasruimte bieden aan bedrijven met dezelfde belangen.

ILVO

In samenwerking met ILVO, het Vlaams Onderzoeksinstituut voor Landbouw, Visserij en Voeding, zal het VIB ook mentorprogramma’s aanbieden, mogelijkheden voor samenwerking verkennen en netwerken openen om bedrijven in een vroeg stadium te helpen zich snel te ontwikkelen. Het initiatief wordt gesteund door de Vlaamse regering om het economisch herstel na de coronaviruspandemie in Vlaanderen te bevorderen.

De eiwitovergang

De Vlaamse overheid stelt 500.000 euro ter beschikking. “De nieuwe incubator maakt deel uit van het herstelplan dat gericht is op het combineren van innovatie en het creëren van economische impact na de coronacrisis. “Daarnaast willen we van Vlaanderen een pionier maken in de transitie naar eiwit. Omdat de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten in onze voeding een grote maatschappelijke uitdaging is”, zegt minister Hilde Crevits.

VIB

“Met de overname van de CropDesign-site willen we kansen creëren voor ondernemers om hun bedrijf in Vlaanderen te laten groeien, te profiteren van het unieke ecosysteem en kwaliteitsvolle jobs naar de regio te brengen”, zegt Jérôme Van Biervliet, CEO van VIB. “Plantenwetenschap met een focus op duurzaamheid en klimaatverandering is een belangrijk onderwerp voor ons bij VIB. In dit nieuwe kader kunnen we gebruik maken van onze internationaal erkende expertise in plantenfenotypering en blijven we landbouwkundig onderzoek en agro-biotechnologie ondersteunen”, zegt Dirk Inzé, Wetenschappelijk Directeur van VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie. 

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*