Vervolgonderzoek voor klimaatvriendelijke melk moet weg verder uitstippelen

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits reageert enthousiast op de studie waaruit blijkt dat het mengen van bijvoorbeeld bierresten (bierdraf) in veevoeder kan leiden tot klimaatwinsten. In antwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Joris Nachtergaele noemt ze de studie van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) daarover ‘bijzonder beloftevol’. De minister kondigde al een vervolgonderzoek aan.

13 procent klimaatwinst

Uit een studie van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) blijkt dat de veehouderij klimaatwinsten kan realiseren door bierdraf (een restproduct bij het brouwen van bier) en koolzaadschroot (een overblijfsel uit de verwerking van koolzaad voor de olie-industrie) te mengen in veevoeder. In de studie is sprake van 13 procent minder methaanuitstoot per liter melk.

Beloftevol

In antwoord op een vraag van Joris Nachtergaele (N-VA) noemt minister van Landbouw Hilde Crevits de resultaten van de studie ‘bijzonder beloftevol’. “De resultaten zijn beloftevol omdat we op die manier bijproducten die niet voor de mens consumeerbaar zijn, kunnen inzetten om hoogwaardige eiwitten te produceren”, klinkt het.

Misschien fermentatie van graan?

De minister wijst er wel op dat er momenteel onvoldoende koolzaadschroot en bierdraf is om alle koeien te kunnen voederen. “Koolzaad wordt vrij veel geteeld in Oost-Europa en kan worden getransporteerd, voor bierdraf ligt dat anders omdat het een nat product is”, aldus de minister. “We produceren in België veel verschillende bieren, maar het volume van bierdraf dat bij de bierproductie overblijft, is niet van die hoeveelheid om alles op te lossen. We zullen in de toekomst onderzoek doen om uit te zoeken of dezelfde reducties ook kunnen worden behaald met andere gefermenteerde graanproducten, zoals bijvoorbeeld het restproduct bij de bio-ethanolproductie.”

Onderzoek

Vraagsteller Nachtergaele reageert tevreden op het antwoord van de minister. Volgens Nachtergaele spelen onderzoek en innovatie een sleutelrol in de klimaatuitdagingen van de Vlaamse melkveesector. “Samen met de minister blijven we deze evolutie verder opvolgen in het parlement en streven we op deze manier naar klimaatvriendelijke melk.”

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*