Verkoop Spadel in 2020 sterk gedaald wegens corona

De pandemie en de lockdown hebben gewogen op de verkoop van de Spadelgroep. Anderzijds mag het bedrijf wel trots zijn op de certificering van het A lliance for Water Stewardship .

De geconsolideerde netto-omzet, exclusief accijnzen en ecotaksen, bedraagt 132,4 miljoen euro voor het eerste halfjaar, een daling van 12,9% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019. Deze daling wordt deels verklaard door de verkoop van de Welshe dochteronderneming Brecon Carreg in november 2019 en door boekhoudkundige wijzigingen. Exclusief deze posten is de organische omzet in het eerste halfjaar met 4,9% gedaald. “Deze ontwikkelingen weerspiegelen een eerste kwartaal met een sterke groei en een tweede kwartaal dat sterk beïnvloed werd door de Covid-19 pandemie”, vat Spadel samen.

Het bedrijfsresultaat bedroeg € 14,5 miljoen, een daling van 24,8% ten opzichte van 2019. Deze lagere winstgevendheid kan worden verklaard door de daling van de verkoop, maar ook door veranderingen in het consumentengedrag. De consumenten hebben zich meer gericht op grote formaten, “ten nadele van bepaalde producten of individuele formaten met een hogere toegevoegde waarde”, merkt de groep op.

De nettowinst aan het einde van het eerste halfjaar bedroeg EUR 10,7 miljoen, een daling van 27,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Voor het jaar als geheel wil Spadel “een deel van het verloren terrein inhalen” en verwacht het een “iets lager” bedrijfsresultaat.

SPA MONOPOLE GECERTIFICEERD De site van Spa Monopole Sa kreeg net het Platinum-certificaat toegekend door de Alliance for Water Stewardship (AWS), het meest gerenommeerde label op internationaal niveau voor duurzaam waterbeheer. Dit is het hoogst mogelijke resultaat. Spa Monopole is ook de eerste producent van mineraalwater in Europa die deze uitzonderlijke certificering ontvangt als beloning voor meer dan 130 jaar bescherming van het water en milieu in Spa. De Spadel-groep streeft ernaar tegen 2025 een Platinum-certificaat in de wacht te slepen voor al haar sites in België, Frankrijk en Bulgarije. Het familiebedrijf Spadel wordt reeds jarenlang erkend als één van de voornaamste referenties in Europa op het gebied van duurzaam beheer en bescherming van het watererfgoed. We kunnen zelfs stellen dat de Belgische groep een pionier is in Europa inzake duurzame ontwikkeling, aangezien het eerste beschermd gebied rond de bronnen in Spa helemaal teruggaat tot 1889, terwijl de eerste wet die natuurgebieden beschermt waar mineraalwater gewonnen wordt dateert van 1772. De directie van Spadel en Spa Monopole heeft dus reeds decennia geleden ingezien dat water en het milieu kostbare grondstoffen zijn die beschermd moeten worden voor de toekomstige generaties. Spadel past reeds jarenlang het motto “putten zonder uit te putten” toe, wat inhoudt dat maar een fractie van de hoeveelheid water die elk jaar in het waterwinningsgebied valt in de vorm van regen gewonnen wordt. Vandaag wordt de leidinggevende rol die Spadel in Europa speelt inzake duurzaam beheer van het grondwater en het water op haar productiesite opnieuw erkend op internationaal niveau dankzij het Platinum-certificaat van AWS voor de site Spa Monopole. Deze erkenning is bijzonder belangrijk voor de Spadel-groep, omdat AWS wereldwijd een referentie is op het gebied van waterbeheer. “Spa Monopole is vandaag de eerste site in Europa met Platinum-certificering in de sector van het mineraalwater. Wij zijn hier uiteraard heel trots op en dit bevestigt ook dat Spa Monopole’s uitzonderlijk vakmanschap in het waterbeheer. ,” benadrukt Marc du Bois, CEO van de Spadel-groep. “Dankzij onze acties op lange termijn, onze geavanceerde uitrusting, en de maatregelen die wij blijven nemen om onze bronnen zo goed mogelijk te beheren, ben ik ervan overtuigd dat onze andere sites in België, Frankrijk en Bulgarije ook Platinum-certificering zullen behalen tegen 2025. Het doel is heel duidelijk: wij willen dat al het mineraalwater en bronwater dat de Spadel-groep op de markt brengt op een duurzame manier beheerd en gebotteld wordt, m.a.w. zonder overexploitatie, in alle transparantie en met het vertrouwen van alle andere lokale spelers die dit water gebruiken. “LikeCommentShare

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*