Verdoofd slachten wordt uitgebreid naar kalveren

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts breidt het verbod op onverdoofd slachten verder uit. Sinds 1 januari 2019 is elektronarcose al verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Begin volgend jaar zal elektronarcose ook verplicht worden bij het slachten van kalveren.

Het is nu immers bewezen dat deze verdovingstechniek praktisch toepasbaar is voor deze grotere dieren. Alle betrokken slachthuizen krijgen nog tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op het verdoofd slachten van kalveren. “We bereiden ook al de laatste stap voor: het verplicht verdoofd slachten van volwassen runderen”, kondigt Weyts aan.

Sedert 2017 voor schapen, geiten en pluimvee

Vlaanderen heeft in 2017 beslist om komaf te maken met onverdoofd slachten. Het Vlaams Parlement schaarde zich bijna unaniem achter een decreet dat de omkeerbare elektronarcose verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Voor kalveren en runderen stond de methode van elektronarcose nog niet op punt toen het decreet tot stand kwam. Daarom werd voor deze grotere dieren de ‘post-cut-stunning’ verplicht, waarbij het dier onmiddellijk na de halssnede verdoofd wordt. Het decreet gaf wel een mandaat aan de Vlaamse regering om elektronarcose ook te verplichten voor kalveren en runderen, zodra de techniek op punt zou staan.

Ook kalveren

Vlaams Dierenminister Ben Weyts gaat het verbod op onverdoofd slachten nu verder uitbreiden. Vanaf 1 januari 2020 zullen ook in Vlaanderen geslachte kalveren eerst verdoofd moeten worden met elektronarcose. Sinds 2017 is er immers al heel wat vooruitgang geboekt op wetenschappelijk gebied. Praktijkervaring in het buitenland, wetenschappelijke gegevens én een demonstratie in een Vlaams kalverslachthuis hebben aangetoond dat elektronarcose nu praktisch toepasbaar is op kalveren.

Dierenleed vermijden

“In een beschaafde samenleving hebben we de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook echt te vermijden”, zegt Weyts. “Nu de techniek op punt staat, kiezen we dan ook resoluut om de elektronarcose nog breder te gaan verplichten. Onverdoofd slachten is niet meer van deze tijd.” Op jaarbasis worden ongeveer 350.000 kalveren geslacht in Vlaamse slachthuizen. De kalversector in ons land is een haast exclusief Vlaamse aangelegenheid.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: WikiCommons – Thomas Bjorkan

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*