Vegebe vreest veel schade door slecht weer

De gevolgen van de overstromingen en de extreme weersomstandigheden van vorige week doen zich ook in de landbouw voelen. Vegebe, de Belgische vereniging van groenteverwerkers, is zeer bezorgd: “Op dit moment kunnen we niet schatten hoeveel hectare groenten verloren is gegaan, maar de schade is aanzienlijk. Vooral erwten, bonen en sperziebonen worden aangetast. De verwerkende industrie plant maatregelen om de verliezen te compenseren,” zegt Christophe Vermeulen, waarnemend secretaris van Vegebe.

De extreme weersomstandigheden in het oosten en zuidoosten van ons land hebben ook gevolgen voor het planten en oogsten van groenten. “De zware regenval tot 200 liter per vierkante meter heeft hele hectaren weggespoeld. Op andere plaatsen is het zo nat dat je niet kunt oogsten; dat is een probleem voor erwten. Deze percelen zijn ook verloren gegaan.

Hoeveel oogst is verloren?


Hoe dan ook, de sector heeft reeds te lijden onder een combinatie van negatieve factoren. Het afgelopen voorjaar was erg nat, waardoor ook het zaaischema voor bonen moest worden aangepast. Door de aanzienlijke vertragingen bij het inzaaien wordt gevreesd voor opbrengstverliezen als gevolg van de late inzaai. De afschaffing van zaadontsmetting en gewasbescherming zal ook ernstige gevolgen hebben voor de oogst en de opbrengst.


In de komende weken zullen wij de situatie op de voet volgen en bepalen hoeveel van de oogst verloren is gegaan”. Maar voor de regio’s Limburg en Zuidoost-Wallonië is het nu al duidelijk dat de situatie allesbehalve goed is”, besluit Vermeulen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*