Veel vervalste honing op de markt


Is honing nog steeds een natuurlijk, hoogwaardig voedingsmiddel? Wat is de herkomst en is het niet te duur? Niet noodzakelijk. Zelfs deskundigen vinden het moeilijk om zuivere honing van suikerstroop te onderscheiden. De autoriteiten moeten dringend iets doen aan het probleem van frauduleuze stropen die aan de controle ontsnappen, meent Test-Aankoop.

Niet alleen de bijen lopen gevaar: hun kostbare honing zou wereldwijd het voorwerp kunnen worden van georganiseerde namaak. Na melk en olijfolie is honing het derde populairste voedingsmiddel voor fraudeurs die proberen gewone gebottelde suikerstroop voor honing te laten doorgaan.

Moeilijk te controleren en te testen

De resultaten van de tests die Test-Aankoop uitvoerde zijn zeer teleurstellend. Volgens onze laboratoriumanalyse is de kwaliteit van de geteste honingsoorten niet goed volgens de wettelijk vastgestelde criteria. Deze vergelijkende test werd uitgevoerd op 24 vloeibare multi-bloemenhoningsoorten die in onze supermarkten worden verkocht. Uit onze test is ook gebleken dat het verifiëren van de echtheid van honing uiterst complex is.

De kwaliteit van onze honing is in gevaar

Fraudeurs deinzen nergens voor terug: van het verdunnen van honing met suikerstroop (maïs, rietsuiker, biet, rijst) tot het bedriegen van de geografische en botanische oorsprong, alle middelen zijn geoorloofd.

En dat niet alleen: fraudeurs slagen erin de bestaande controles te omzeilen, zodat de toevoeging van exogene suikers niet niet kan worden opgespoord. Vandaag de dag kunnen in populaire webwinkels, zoals Alibaba, goedkope potten suikerstroop worden gevonden die niet op te sporen zijn met door de Europese autoriteiten en de erkende controlemethoden. Het is niet illegaal om suikerstroop te verkopen, maar het is wel illegaal om het in een pot te doen waarop honing staat.â

Test-Aankoop besluit: “deze fraude schaadt eerlijke imkers en ons, de consumenten, die niet het natuurlijke product krijgen dat wij verwachtten en waarvoor wij (soms zeer duur) hebben betaald.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*