Van de 302 monsters van Schotse zalmkwekerijen is 98% besmet met pesticiden

Schotland is een van de belangrijkste zalmkwekerijgebieden. Het is een perfect vakantieproduct en zal aan het einde van het jaar weer op tafel liggen. Maar de resultaten van de analyses van de Schotse autoriteiten zijn niet voldoende om de liefhebbers van dit edele product tevreden te stellen. De Scottish Environmental Protection Agency heeft 302 monsters genomen bij acht viskwekerijen en de resultaten zijn duidelijk: het water van al deze kwekerijen is vervuild met emamectine, een chemische stof die wordt gebruikt voor de bestrijding van luizen die de zalm parasiteren. In 98% van de 302 monsters werden residuen gevonden.

Bestrijdingsmiddel tegen luizen

Bovendien bevatte 46% van de monsters teflubenzuron, een ander bestrijdingsmiddel tegen luizen….. ook al is dit laatste middel sinds het verbod in 2013 niet meer gebruikt! Het voortbestaan ervan is een punt van zorg, evenals de omvang van de verontreiniging, die volgens het Schotse Environmental Protection Agency groter is dan eerder werd gedacht.
De Scottish Environmental Protection Agency heeft daarom onlangs een groep onderzoekers opdracht gegeven om nieuwe regels voor het gebruik van emamectine voor te stellen. Het zal echter nodig zijn om de resultaten van hun aanbevelingen af te wachten vooraleer ze door de regering worden onderzocht met het oog op een eventueel verbod. Ondertussen heeft het agentschap een limiet gesteld aan de hoeveelheid emamectine die in nieuwe viskwekerijen mag worden gebruikt. Deze maatregel is dus niet van invloed op bestaande landbouwbedrijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*