Valse groene claims in de toekomst door EU aangepakt

De Europese Commissie heeft op 22 maart 2023 een voorstel ingediend dat Europese bedrijven verplicht hun milieuclaims met wetenschappelijk bewijs te staven. De voorgestelde wetgeving beoogt beweringen van bedrijven zoals “natuurlijk”, “klimaatneutraal” of “gerecycleerd”. De EU wil die claims reguleren om greenwashing tegen te gaan.

Te vaak is de grens tussen “groene” en “greenwashing” initiatieven niet duidelijk voor de consument. Dit geldt voor kleding, cosmetica, voedsel en elektronica. De Europese Commissie wil aan deze situatie een einde maken door regels in te voeren voor milieuverklaringen van bedrijven, zoals “natuurlijk”, “klimaatneutraal” of “gerecycled”.

Het voorstel zou bedrijven verplichten hun ‘milieuclaims’ wetenschappelijk te documenteren voordat ze door een controle-instantie worden beoordeeld. Als de controle-instantie concludeert dat de beweringen onjuist zijn, kunnen de bedrijven boetes krijgen.

Alle in de EU verkochte consumentenproducten zouden onder deze wetgeving vallen, tenzij zij reeds onder andere bestaande officiële regelingen vallen, zoals de biolabels. Het voorstel, waarover de lidstaten en het Europees Parlement nog moeten onderhandelen, zou in 2024 in werking kunnen treden, vertelde EU-commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius aan Reuters.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*