Vache bleu, marktleider van de geraspte kaas verdubbelt

Begin januari nam de zuivelmaker Vache Bleue enkele buitenlandse fabrieken over van de Deense zuivelreus Arla Foods. Vache Bleue is de Belgische marktleider voor geraspte kaas.

Door de overname stijgt de omzet van Vache Bleue uit Nijvel van 65 naar 160 miljoen euro. Het gaat nu ook zelf kaas maken. Tot nu kocht het Belgische bedrijf kaas bij andere bedrijven die het verwerkte tot producten voor de winkelrekken. De groep maakt ook sauzen en vinaigrettes.

Arla-fabrieken

Voor eind maart moeten de twee Arla-fabrieken officieel overgedragen zijn aan Vache Bleue. Het gaat om een kaasfabriek in de Duitse deelstaat Beieren en om een kaasverwerker in Frankrijk. De 123 werknemers verhuizen mee naar Vache Bleue, waar 125 mensen werken. Hoeveel Vache Bleue betaalt, is niet duidelijk.

Franse markt

Met de overname toont de zuivelmaker dat hij wil uitbreiden naar Frankrijk. ‘De overname van het bedrijf in de Elzas zal onze intrede op de Franse markt aanzienlijk vergemakkelijken’, zegt eigenaar Free Vroome.

Mangementbuy-out

Sinds 2012 is Vache Bleue weer Belgisch. Toen vond een managementbuy-out plaats: de directieleden David Parent en Free Vroome namen het bedrijf over van de Finse zuivelmaker Valio.

Lactosevrije Dilea-producten

Vache Bleue werd opgericht in 1927. Vandaag is het vooral bekend als de marktleider voor geraspte kaas in België en van zijn lactosevrije zuivelproducten met de naam Dilea.

De jongste jaren schommelt de omzet van Vache Bleue tussen 55 en 65 miljoen euro. De prijs fluctueert zoals bij veel zuivelbedrijven door de schommelende melkprijzen.

Winst stijgt

Ook de winstgevendheid fluctueert elk jaar, maar zit in stijgende lijn. De bedrijfswinst steeg van 450.000 euro in 2012 naar 1 miljoen euro in 2017. In 2016 piekte ze op 3,2 miljoen euro. De nettowinst bedroeg in 2017 638.000 euro.

Andere spelers

Inex

In vergelijking met andere Belgische zuivelproducenten is Vache Bleue een vrij kleine speler. Concurrent Inex uit Sint-Lievens-Houtem boekt ongeveer 130 miljoen euro omzet. Anders dan Vache Bleue maakt Inex geen kaas, maar melk, babyvoeding, room, yoghurt, desserts en boter. Het bedrijf is in handen van de familie Pycke.

Milcobel

Een andere belangrijke speler is Milcobel, een reus in vergelijking met Inex en Vache Bleue. Die boekt liefst 1 miljard euro omzet. Anders dan Vache Bleue en Inex heeft Milcobel niet als primair doel winst te maken, want het is een coöperatieve. De aandelen zijn in handen van 2.900 melkboeren, bij wie Milcobel melk ophaalt. Milcobel heeft in het West-Vlaamse dorp Langemark onder meer de grootste mozzarellafabriek van Europa staan.

Danone

Ook enkele buitenlandse zuivelreuzen hebben belangrijke Belgische fabrieken. In Rotselaar heeft het Franse Danone een fabriek waar drink- en lepelyoghurt van de merken Vitalinea en Activia wordt gemaakt. Die worden uitgevoerd naar meerdere Europese landen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*