Unilever beboet voor miljoenen wegens machtsmisbruik

De Turkse mededingingsautoriteiten hebben Unilever een boete opgelegd van 480 miljoen Turkse lire, het equivalent van 51 miljoen euro. De levensmiddelen-, wasmiddelen- en persoonlijke verzorgingsgigant wordt beschuldigd van kartelpraktijken bij de verkoop van consumptie-ijs.

Volgens de autoriteiten heeft Unilever misbruik gemaakt van haar machtspositie. Het bedrijf dwong verkopers onder meer om een exclusiviteitsovereenkomst te ondertekenen. Zij verleende ook illegale kortingen aan detailhandelaren.

Unilever vindt het besluit teleurstellend en zegt de regels te hebben gevolgd. Het bedrijf zal het besluit van de Turkse autoriteiten aanvechten via verschillende juridische stappen, aldus Unilever tegen de NOS.

Lokale regelgeving

De Turkse autoriteiten hebben Unilever 60 dagen de tijd gegeven om contracten met detailhandelaren, zoals winkels, aan te passen om ze in overeenstemming te brengen met de wet. De Brits-Nederlandse fabrikant zegt dat het heel belangrijk is om aan alle lokale regelgeving te voldoen en denkt dat dit ook in Turkije het geval is, schrijft Trouw in een rapport.

Ook reeds tal van sancties van Europa

Het is niet de eerste keer dat Unilever het bij het verkeerde eind heeft, aldus het AD. Zo heeft het Europese Hof van Justitie het bedrijf een sanctie opgelegd omdat Unilever aan ijsverkopers gratis dozen gaf op voorwaarde dat in het verkooppunt alleen Unilever-ijs werd verkocht. Het bedrijf kreeg in 2011 ook een boete van 114 miljoen euro van de Europese Commissie voor een kartel in de sector detergenten en vaatwasmiddelen, en in 2014 een boete van 172,5 miljoen euro van Frankrijk voor verboden prijsafspraken.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*