
In de talkshow Van Gils & gasten op één spraken Anuna De Wever en haar collega-klimaatbetoger Kyra Gantois met experten over de klimaatuitdaging. Zelf zien ze drie prioriteiten: de verwarming van onze gebouwen, transport en voeding. Wat dat laatste betreft, nuanceerde klimaatkenner Pieter Boussemaere (Vives) dat ons voedingssysteem qua impact op het klimaat onderaan het prioriteitenlijstje thuishoort. Minder vlees eten, lijkt Anuna en Kyra de logica zelve. Opnieuw plaatst de klimaatdocent een kanttekening want de productie van kip en varken veroorzaakt nauwelijks meer broeikasgassen dan rijstteelt. Over de zin of onzin van een vleestaks werd met veel nuances nagedacht.
Hoogdringendheid
Lieven Van Gils heette Kyra Gantois en Anuna De Wever welkom in zijn talkshow op één. Beide jonge vrouwen spijbelen al negen donderdagen voor het klimaat. Ze krijgen navolging van duizenden andere jongeren. Zelf willen ze vooral op de hoogdringendheid van het klimaatprobleem wijzen in de hoop dat beleidsmakers dan zonder dralen met doortastende maatregelen komen. In de studio van Lieven Van Gils kregen ze de kans om experten uit te horen over wat er kan en dient te gebeuren. Ze deden dat op drie terreinen: transport, verwarming van gebouwen en voeding.
Voeding Gaat het over voeding, dan vindt Anuna De Wever het een kleine opgave voor eenieder van ons om minder vlees te eten. Ze vermoedt bovendien dat dit een vrij groot positief effect heeft voor het klimaat. Daarom voelt ze wel iets voor een vleestaks. Sammy Madhi, voorzitter van jong-CD&V, is geen fan van een vleestaks: “Ofwel is hij significant groot (>20%) en vergroot je de sociale ongelijkheid, ofwel is de taks te klein om een effect te hebben.”
Vleestaks
Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu verwerpt het idee niet, maar ziet een vleestaks slechts als het sluitstuk van een beleid dat aanstuurt op een meer plantaardig dieet van de bevolking. Vooraleer je de consument extra gaat belasten op zijn vleesconsumptie, kan je volgens De Meyer meer laagdrempelig de landbouwsubsidies heroriënteren en via ‘nudging’ de consumentenkeuze beïnvloeden op een andere manier dan VLAM dat doet met zijn vleespromotie. Pieter Boussemaere, docent Klimaat aan de Vives-hogeschool, benadrukt dat het ene vlees het andere niet is. Rundvlees scoort qua uitstoot slecht, maar varkensvlees en vooral kip veroorzaken weinig meer broeikasgassen dan het wereldvoedselgewas rijst.
Herbekijk de aflevering via VRT NU.
Bron: Van Gils & gasten & Vilt
Geef als eerste een reactie