Top economen vragen economische stimuleringsmaatregelen

De conjunctuur dreigt in een recessie te belanden. Zowel in eigen land met Paul De Grauwe op kop als in het buitenland (Marcel Fratzscher , Michael Hüther en Clemens Fuest) vragen topeconomen aan de overheid om flink te investeren in tal van projecten zoals sociale huisvesting, hernieuwbare energie of infrastructuur.

In eigen land pleitte Paul De Grauwe, huiseconoom van De Morgen om begrotingsfetisj te laten varen. Maar ook in Duitsland zijn topeconomen overtuigd dat dit een ideaal recept is om een mogelijke recessie ‘vooraf’ te counteren. “De federale overheid, de staten en de gemeenten zouden een extra 30 miljard euro moeten investeren”, meent Marcel Fratzscher van DIW (economische onderzoeksinstituut in Berlijn) in Duitsland

Afwachten is slecht

Met het oog op het gevaar van een recessie eisen topeconomen dat de federale regering de economie actief ondersteunt. “Marcel Fratzscher, voorzitter van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW), zei tegen WELT AM SONNTAG: “De huidige houding van afwachten, zien wat er gebeurt en volhouden dat niet alles zo slecht is, is de verkeerde aanpak.

Fratzscher roept op tot meer overheidsinvesteringen – of het nu gaat om sociale huisvesting, hernieuwbare energie of infrastructuur. “We hebben een langetermijninvesteringsprogramma voor de overheid nodig,” zei hij.

“De federale, staats- en lokale overheden zouden jaarlijks 30 miljard euro extra moeten investeren om de vele tekorten aan te pakken, wat overeenkomt met ongeveer één procent van de economische productie. Een dergelijk programma zou tien tot vijftien jaar moeten lopen.”. Er moet worden geïnvesteerd in snelwegen en spoorwegen, in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, in sociale huisvesting en in glasvezelverbindingen.

Ook econoom Hüther : ‘nieuwe schulden noodzakelijk!”

Michael Hüther, de directeur van het Instituut voor de Duitse economie in Keulen, heeft onlangs ook plannen gepresenteerd voor een soortgelijk investeringsprogramma: de regering zal hiervoor 450 miljard euro in een fonds stoppen. Voor een dergelijk programma zou de staat echter nieuwe schulden moeten maken.

Belastingen moeten dalen

Clemens Fuest, voorzitter van het Ifo-instituut in München, pleit ondertussen voor belastingverlichting voor burgers en bedrijven en voor een snellere afschaffing van de solidariteitstoeslag dan gepland. “Een recessie is de laatste maanden waarschijnlijker geworden”, zegt Fuest. “De federale regering zou tegenmaatregelen moeten nemen door de afschaffing van de solidariteitstoeslag voor 90 procent van de belastingbetalers, die gepland is voor 2021, naar 2020 te vervroegen.

Nieuwe wetgeving rond afschrijvingen om investeringen te bevorderen

Fuest roept ook op om bedrijven aan te moedigen om te investeren met nieuwe afschrijvingsregels. De “federale overheid zou een versnelde afschrijving voor particuliere investeringen kunnen invoeren”, vertelde de topeconoom in WELT AM SONNTAG.

“Dit zou een goede impuls geven, want bedrijven geven de voorkeur aan investeringen.” Bovendien zouden er geen belastingen verloren gaan voor de staat, omdat een versnelde afschrijving alleen maar zou leiden tot een verschuiving van de belastinginkomsten naar de toekomst.

Marcel Fratzscher (geboren 25 januari 1971) is Duits econoom en hoogleraar aan de Humboldt-Universiteit van Berlijn. Sinds februari 2013 is hij voorzitter van het Berlijnse economische onderzoeksinstituut DIW Berlin[1]. Voorheen was hij hoofd van International Policy Analysis bij de Europese Centrale Bank. Daarnaast doceert hij International Finance in de doctoraatsopleiding Economie aan de Goethe Universiteit Frankfurt.

Michael Hüther (geboren 24 april 1962) is een Duitse econoom en directeur van het Institut der deutschen Wirtschaft. Eerder was hij hoofdeconoom van DekaBank. Hüther is ook honorair hoogleraar aan de European Business School International University Schloss Reichartshausen.

Clemens Fuest (geboren 23 augustus 1968) is een Duitse econoom. Sinds 2016 is hij voorzitter van het Ifo Instituut voor Economisch Onderzoek en directeur van het Centrum voor Economische Studies van de Universiteit van München (LMU).

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*