Tony’s Chocolonely van de lijst van slaafvrije chocolade gehaald

Tony’s Chocolonely is geschrapt van de lijst van slaafvrije chocoladefabrikanten vanwege zijn partnerschap met Barry Callebaut, meldt de Britse krant The Times. Dit is geen reden voor Tony’s Chocolonely om niet meer met ze samen te werken.

Sinds 2007 houdt Slave Free Chocolate een lijst bij van bedrijven die chocolade zonder slavernij produceren in fabrieken van Afrikaanse leveranciers. Tony’s Chocolonely heeft altijd op de lijst gestaan, maar werd geschrapt vanwege het partnerschap met Barry Callebaut.

Barry Callebaut heeft reeds toegegeven dat kinderarbeid en moderne slavernij in haar productieketen niet kan worden uitgesloten. Het bedrijf wordt ook genoemd in een rechtszaak die is aangespannen door “grote bedrijven die bewust hebben geprofiteerd van kinderarbeid” in West-Afrika, aldus de Times.

Gerichte samenwerking met Barry Callebaut

Tony’s Chocolonely betreurt de schrapping, maar stelt een weloverwogen partnerschap voor met een grote multinational als Barry Callebaut om de chocolade-industrie te veranderen. “In 2005 besloten we samen te werken met Barry Callebaut om te bewijzen dat het mogelijk was om volledig traceerbaar te zijn en samen te werken met een grote verwerker,” aldus de website van Tony’s Chocolonely: “Barry Callebaut heeft vanaf het begin in onze missie geloofd en met ons samengewerkt om een volledig gescheiden verwerking op te zetten voor onze 100% traceerbare bonen, zodat ze nooit met andere bonen worden gemengd. Door samen te werken met Barry Callebaut kunnen we onze productie verder opschalen en kunnen we Tony’s Open Chain laten groeien door ook de 100% traceerbare cacaobonen van onze missiebondgenoten te verwerken.

Barry Callebaut maakt dat Tony’s Chocolonely cacaobonen gescheiden worden van de rest en Tony’s traceert alles. “Vorig jaar hebben we 387 gevallen van illegale kinderarbeid vastgesteld en 221 daarvan onmiddellijk kunnen stoppen. Wij hebben nooit een geval van moderne slavernij in onze waardeketen aangetroffen. De meeste grote chocoladebedrijven weten niet hoeveel gevallen van illegale arbeid er in hun cacaowaardeketen bestaan, Wij wél en kunnen direct handelen!.

Met deze samenwerking wil CEO Henk Jan Beltman laten zien dat het ook voor grote bedrijven mogelijk is om de hele productieketen te beheersen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*