Tom Vandenkendelaere wordt CEO van Belgapom

Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, neemt eind 2020 afscheid van Belgapom, de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking. Na een carrière van 30 jaar geeft hij de fakkel door aan Tom Vandenkendelaere, die vanaf januari 2021 de nieuwe CEO wordt. “‘Ik kijk met dankbaarheid terug op een uiterst boeiende loopbaan en de talloze contacten binnen de waardeketen”, reageert Romain Cools.

Romain Cools- LinkedIn

“Romain Cools blijft actief tot 1 juli 2021, als adviseur ten dienste van zijn opvolger”, zegt Marc Van Herreweghe, voorzitter van Belgapom. “Hij mag terugblikken op een uitzonderlijk rijke carrière. Romain was de voorbije drie decennia niet enkel actief als algemeen secretaris van Belgapom en directeur van FVPhouse, maar was ook 17 jaar algemeen secretaris van Vegebe, de Belgische federatie van de verwerkte groenten. En ook op Europees niveau vertegenwoordigde hij de aardappelindustrie. Tot op vandaag is Romain Cools ook voorzitter/CEO van de Canadese NGO World Potato Congress inc, een netwerkplatform voor de globale aardappelketen. Velen zullen erkennen dat hij een begrip is in de wereld van de agrovoeding.”

Opvolger

Cools wordt opgevolgd door Tom Vandenkendelaere, actief als interim-schepen in Roeselare, ter vervanging van minister Nathalie Muylle, en als zelfstandig adviseur voor Europees landbouwbeleid. Hij verwierf nationale bekendheid als Europees Parlementslid tussen 2014 en 2019. “Ik ben blij met mijn opvolger Tom, in wiens engagement en gedrevenheid ik mezelf herken”, reageert Romain Cools. Grote schoenen om te vullen, maar een uitdaging die Tom Vandenkendelaere naar eigen zeggen graag aangaat.

EU-parlement

Vandenkendelaere was onder meer actief in het Europees Parlement in de commissies Landbouw, Economische en Monetaire Zaken, en Tewerkstelling en Sociale Zaken. “In die laatste functie maakte ik uitgebreid kennis met de Belgische aardappelsector”, zegt hij. “Ik volgde toen actief de handelsconflicten rond de export van Belgische diepvriesaardappelen op.” Ook in de hervorming van het Europese landbouwbeleid en voor de brexit-saga volgde hij de vraagstukken van de aardappelsector nauw op.

Aardeppelen

De komst van Tom Vandenkendelaere is de exponent van de generatiewissel die de hele sector doormaakt. “Het is mijn ambitie om de groei van deze Belgische nummer één sector nog verder kracht bij te zetten, zijn belangen op vlak van duurzaamheid en tegelijk zijn sterke positie in de wereld te verdedigen en nog verder te versterken”, aldus Vandenkendelaere. “Het is met volle trots dat ik me straks zal inzetten voor ‘onze’ aardappel en zijn vele afgeleide producten, hét uithangbord van de Belgische agrovoedingssector als je het mij vraagt.”

Tom Vandenkendelaere zal ook als directeur fungeren van FVPhouse, de dienstenkoepel van de federaties uit de handel in en verwerking van aardappelen, groenten en fruit.

Bron: VILT

Beeld: Belgapom

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*