Tom Vandenkendelaere verkiest een mandaat in Europa boven Belgapom

Voormalig Europees parlementslid voor CD&V Tom Vandenkendelaere wordt niet de nieuwe directeur van Belgapom, de beroepsvereniging voor de aardappelhandel en -verwerking in België. Nu Kris Peeters vicepresident van de Europese Investeringsbank wordt, zal Vandenkendelaere hem vervangen in het Europees Parlement. Normaliter ging Tom op 1 januari 2021 Romain Cools opvolgen aan het hoofd van Belgapom. Vooorlopig blijft Romain Cools nog aan tot eennieuwe CEO voor Belgapom wordt verkozen.

In juli kondigde Belgapom aan dat Tom Vandenkendelaere Romain Cools zou opvolgen. Cools is al drie decennia lang de secretaris-generaal van Belgapom. Op 26 oktober kondigde Tom Vandenkendelaereaan echter aan dat hij zijn nieuwe functie bij Belgapom niet opneemt: “Ik had graag de CEO van Belgapom willen zijn, maar ik werd gevraagd om een andere, even belangrijke taak op me te nemen.”, vertelde hij.

Reacties

Een mandaat als lid van het Europees Parlement is onverenigbaar met een functie bij Belgapom: “De beslissing die ik moest nemen was zeer moeilijk, maar ik nam het met in eer en geweten”, vertelde hij. “Bovendien kan ik in het Europees Parlement beter dan wie ook reageren op de zorgen van de Belgische aardappelsector. Landbouw is de belangrijkste bevoegdheid van de Europese Unie en zal binnenkort weer een van mijn speerpunten zijn. Met dossiers als brexit, de vrijhandelsakkoorden die onder druk staan, de Green Deal, etc. zal echter snel duidelijk worden hoe belangrijk het is om op Europees niveau gehoord en vertegenwoordigd te worden. De industrie kan op mij rekenen’, besloot Tom Vandenkendelaere.

Belgapom

De leden van Belgapom zijn echter zeer geïnteresseerd in de samenwerking met Vandenkendelaere om de Belgische aardappelsector als duurzame sector te ontwikkelen en te begeleiden in de turbulente wateren die de wereld momenteel doormaakt. “Wij hebben echter begrip voor uw besluit om het werk dat u tijdens uw vorige ambtstermijn met succes heeft verricht, terug op te nemen en verder uit te bouwen aan het Europees Parlement. Wij wensen u veel succes en hopen dat onze branchevereniging op uw medewerking kan blijven rekenen”, aldus Marc Van Herreweghe, voorzitter van Belgapom, wiens mandaat werd verlengd.

Romain Cools, die normaal gesproken vanaf 1 januari 2021 nog eens zes maanden als adviseur voor Belgapom zou werken, blijft in functie tot Belgapom een nieuwe CEO heeft gevonden.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*