Toelating van fagen tegen Listeria monocytogenes?

Labo-controle


Listeria monocytogenes is een bacterie die ‘overal’ voorkomt en dus makkelijk in het productieproces terecht kan komen. De bacterie is ook met goede hygiënepraktijken niet geheel uit te sluiten. Het toepassen van fagen tegen Listeria monocytogenes is echter nog niet toegestaan in de EU.

Bacteriofagen of fagen zijn virussen die specifiek bacteriën aanvallen. Ze komen overal in de natuur voor. Virussen, en dus ook fagen, zijn opgebouwd uit een RNA- of DNA streng die omgeven wordt door een eiwitmantel. Fagen kunnen zich hechten aan een bacteriecel of een bacterie binnendringen. Het DNA (of RNA) materiaal van de faag wordt in de cel gebracht en kan voor vermenigvuldiging van de faag in de cel zorgen. Uiteindelijk gaat de bacteriecel kapot.
 
Listeria monocytogenes is één van de meest ernstige aan voedsel gerelateerde ziekteverwekkers. Uit het ‘EU One Health Zoonoses Report 2018’ van de EFSA blijkt dat 15% van de gemelde gevallen met listeriosis in 2018 stierf. Er zijn recent diverse incidenten in verschillende EU landen geweest waarbij  levensmiddelen zoals gesneden vleeswaar, koud gerookte zalm en bevroren mais betrokken waren

Meer weten over Listeria monocytogenes, beheersmaatregelen die je kunt nemen of een nulmeting laten uitvoeren? Download de ‘Whitepaper Listeria monocytogenes’ van Normec Foodcare.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*