Titaniumdioxide definitef verboden op 8 augustus 2022

Na een negatief advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) mogen levensmiddelenbedrijven het additief titaandioxide vanaf 8 augustus 2022 niet meer als kleurstof in levensmiddelen gebruiken.

Titaniumdioxide, dat van nature als mineraal voorkomt, wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt als bleekmiddel in sommige levensmiddelen, bijvoorbeeld als grondstof voor het kleuren van gebak of in kauwgom. Sommige chocoladeproducten zijn echter nog belangrijker voor de zoetwarenindustrie, zoals eetbare versieringen voor taarten of chocolade (drukwerk) en voedselinkten.

Gezondheidsrisico’s

Recente wetenschappelijke studies leggen een verband tussen de nanoschaalvorm van dioxine in titanium en diverse gezondheidsrisico’s. Als gevolg daarvan heeft het Europees Voedselagentschap in mei vorig jaar aangegeven dat E171 niet langer als een veilig levensmiddelenadditief kan worden beschouwd. Als gevolg daarvan adviseerde de Federale Gezondheidsdienst levensmiddelenbedrijven onmiddellijk op zoek te gaan naar alternatieven voor titaniumdioxide als witte levensmiddelenkleurstof.

Intussen heeft de Europese Commissie het advies van de EFSA ernstig genomen en in januari een verbod op het gebruik van de kleurstof E171 uitgevaardigd. Alle Europese lidstaten zijn verplicht zich aan deze Europese verordening te houden, wat betekent dat het verbod vanaf 8 augustus 2022 ook in België van kracht wordt. Momenteel is er een overgangsperiode.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*