Tierenteyn-mosterd uit Gent gaat over naar de sausenfamilie ‘Camps’

Rani Decock is de nieuwe eigenaar van Veuve Tierenteyn-Verlent. De Decocks zijn al bekend in de voedingswereld via Camps, de mosterd-, komkommer- en groenteproducent in Oudenaarde, en Sterreke, bekend in Roeselare van onder meer mosterd, sauce béarnaise en sauce tartare.

Het interieur van de Veuve Tierenteyn-Verlent is authentiek gebleven. Een herinnering uit het verleden die wel is blijven bestaan. Aan de ene kant staan potjes komijn, dragon en tientallen andere kruiden. Aan de andere kant staan houten schappen met lokale producten zoals meidoornbessenlikeur, perencider, honing, augurken en sambal. Enigszins verborgen, naast de kassa boven, staat het vat met echte mosterd. “We maken de mosterd in de kelder, pompen hem eruit en draaien de mosterdkraan open in de winkel,” legt Rani Decock. “Van hieruit vullen we de glazen bokaaltjes af”.

Tierenteyn-Verlent maakt al meer dan 200 jaar mosterd volgens het oorspronkelijke recept. De ingrediënten zijn de klassieke: mosterdzaad, azijn, water en zout. Maar het proces is uniek. “En we houden het voor onszelf. Niemand komt in onze kelder, behalve een paar werknemers of technici” vertelt Rani Decock.

Mosterd uit de tijd van Voltaire

Veuve Tierenteyn-Verlent is een van de overblijfselen van de mosterdcultuur die in Gent heerste toen Petrus Tierenteyn er op het einde van de 18e eeuw woonde. Het was een tijd waarin “mosterdleurders” nog van deur tot deur gingen met een vat mosterd. Zijn vier zonen traden in zijn voetsporen, elk met hun eigen fabriekje. Twee daarvan bestaan nog steeds: de mosterd van Ferdinand Tierenteyn, nu geproduceerd in Deinze, en die van Veuve Tierenteyn-Verlent in hartje Gent, op de Groentenmarkt.

De laatste nazaat van het bedrijf stierf meer dan 70 jaar geleden. Sindsdien is het bedrijf in handen van de familie van Jean Caesens, genaamd Jean de la Moutarde. Maar Christine Van Roste, een afstammeling van de derde generatie, draagt nu de sleutels over aan de familie Decock. Zij is pas 38 en ziet haar toekomst niet meer in dit bedrijf. De coronacrisis, de oorlog – het was te veel voor haar. Uit de cijfers in de jaarrekeningen blijkt dat er de afgelopen jaren een nettowinst van 43.000 en 100.000 euro werd gehaald. De zaak verkoopt ongeveer 600 kilo per week. De winkel is nog steeds het belangrijkste verkoopkanaal. Naast klanten in Gent is de stad ook een bestemming voor toeristen en daarvan komen er veel bij Tierenteyn een potje mosterd halen.

Mosterd uit België

De uitzonderlijke weersomstandigheden in Canada en de oorlog in Oekraïne hebben het aanbod van mosterdzaad in de twee belangrijkste productiegebieden aanzienlijk verminderd. In Frankrijk heeft dit er zelfs toe geleid dat de schappen van de typische Moutarde de Dijon zijn leeggehaald. En de prijzen zijn overal gestegen. Ze zijn zelfs verdrievoudigd. “De verkoopprijzen zijn niet navenant gestegen, maar we houden het hoofd boven water,” zegt Rani Decock.

De situatie op de wereldmarkt voor mosterd stimuleert ook de innovatie in België. De familie Decock achter de Camps-fabriek besliste om met boeren in de Vlaamse Ardennen en ook de regio Gembloux samen te werken zodat zij de mosterdplant gingen verbouwen. De eerste oogst heeft al plaatsgevonden en wordt momenteel getest. Tierenteyn-Verlent heeft soortgelijke projecten in Vlaams-Brabant, onder meer met Wostyn en De Ster.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*