Tiense Suiker wil 6.000 ton CO2 per jaar besparen met de bouw van een nieuwe diffusietoren

Het 185e bietenseizoen van Tiense Suiker begon op 28 september 2021. De grootste suikerproducent van het land verwacht 3,3 miljoen ton bieten van 4.000 telers. De investering in een nieuwe diffusietoren zal naar verwachting een besparing van bijna 6.000 ton CO2 opleveren.

Ondanks een moeilijke zomer belooft het seizoen positief te worden. De zonnige dagen van de afgelopen weken hebben het suikergehalte van de bieten verhoogd. Hoewel de extreme weersomstandigheden de opbrengst van andere gewassen hebben verminderd, houden de bieten stand dankzij hun wortels die tot twee meter diep reiken.

Moeilijke jaren

Tiense Suiker produceert tussen 500.000 en 650.000 ton suiker per jaar. “Door veranderingen in de Europese regelgeving is de prijs die wij voor onze suiker krijgen, gedaald. De prijs die wij voor suikerbieten betalen, blijft echter dezelfde. Daardoor heeft ons suikerbedrijf de voorbije jaren verlies geleden”, legt Erwin Boonen, grondstoffenbeheerder bij Tiense Suiker, uit. “Maar ondanks deze ontwikkeling willen wij deel uitmaken van het duurzaamheidsverhaal. Onze visie is om bij de productie van suiker zo milieuvriendelijk mogelijk te werk te gaan.

Diffusietoren

Tiense Suiker is zich ervan bewust dat het productieproces van suiker milieuvriendelijker moet worden. Volgende maand start Tiense Suiker met de bouw van een nieuwe diffusietoren. Een diffusietoren is een soort groot vat gevuld met water dat de suiker uit de gewassen en gesneden bieten spoelt. Dankzij nieuwe technologieën kan dit proces worden uitgevoerd met minder water en minder CO2-uitstoot. Erwin Boonen: “Hierdoor besparen we meer dan 5.700 ton CO2 en 150.000 kubieke meter water per jaar.

25 miljoen

De bouw van de toren vergt een investering van 25 miljoen euro. De Vlaamse regering zal één miljoen euro bijdragen. Volgens de huidige planning zal de officiële eerstesteenlegging plaatsvinden op 21 oktober en zal de nieuwe toren operationeel zijn bij het begin van het bietenseizoen over twee jaar, d.w.z. begin september 2023.

Beelden: Wikimedia Commons, LinkedIn

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*