Tiense Suiker opende de deuren tijdens de Dag van de Landbouw: “Geen landbouw zonder voedingsindustrie, en omgekeerd”

De Dag van de Landbouw geeft iedereen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw. Je kunt er de verschillende productieprocessen, de manier van leven en de hedendaagse methoden die te vinden zijn op de boerderijen zien. In het rijtje van open bedrijven stond dit jaar ook Tiense Suiker. Fevia en Boerenbond wilden met deze deelname de sterke band tussen landbouw en voedingsindustrie aantonen.

Tiense Suiker schaarde zich onverwacht in het rijtje deelnemers aan de Landbouwdag. Dit leek misschien verrassend aangezien de suikerraffinaderij geen landbouwbedrijf is. “Op vraag van Fevia werd in elke provincie een voedingsbedrijf geselecteerd om deel te nemen”, zegt Jan Ingels van Tiense Suiker. “De landbouw, meer bepaald onze telers, zijn onze partner en we steunen dit initiatief graag.”

Landbouw en voedingsindustrie sterk verweven

“Zestig procent van de grondstoffen die de voedingsindustrie gebruikt, is afkomstig van de Belgische landbouw”, zegt Nadia Lapage van Fevia. “In onze primaire verwerkingssectoren zoals zuivel, groente- en aardappelverwerking en suiker ligt dit percentage nog aanzienlijk hoger. Er is duidelijk geen landbouw zonder de voedingsindustrie, en omgekeerd.”

Het is de eerste keer dat Tiense Suiker deelneemt aan de Landbouwdag. “Tussen 10u en 17u konden de bezoekers kennismaken met het fascinerende verhaal achter de productie van suiker. Ze leerden ook over het engagement van het bedrijf naar duurzaamheid toe,” vertelde directeur Ingels. “Tijdens de rondleiding door de fabriek konden de bezoekers het hele proces volgen dat suikerbieten doorlopen als ze bij ons worden afgeleverd. Er waren ook interactieve informatiestands die meer inzicht gaven in de samenwerking met lokale boeren en de verschillende suikerproducten.

Eten- en drinktrucs boden dan weer tegen betaling culinaire lekkernijen voor iedereen aan. Voor de jongste bezoekers was er ook kinderanimatie, zodat zij zich ook kunnen vermaken, en er was ook een leuk muzikaal intermezzo gepland.”

Meer info: www.dagvandelandbouw.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*