Tiense Suiker levert water aan landbouwers

Door droogte en de verschillende afgekondigde captatieverboden komen sommige landbouwers in de problemen om hun gewassen te besproeien. De Tiense Suikerraffinaderij schiet hen te hulp en stelt haar zuiveringswater ter beschikking aan de landbouw, goed voor dagelijks 1.000 m³.

De uitzonderlijke droogte heeft zware gevolgen, niet in het minst voor de landbouw. Ondertussen hebben alle provincies droogtemaatregelen afgekondigd. Tiense Suiker blijft niet bij de pakken zitten en steunt, net als 2 jaar geleden, de boeren door water te leveren. Het betreft gezuiverd restwater dat gerecupereerd werd tijdens de verwerking van bieten. Een suikerbiet bestaat met name voor zo’n 80 procent uit water.   “Gezien de aanhoudende droogte hebben we alles in het werk gesteld om ons zuiveringswater ter beschikking te stellen als irrigatiewater voor de landbouw”, vertelt directeur Jan Ingels aan Het Nieuwsblad.

“Het water voldoet aan de voorwaarden van het Vlarema voor gebruik als irrigatie en bewatering. Let wel: het mag enkel gebruikt worden als irrigatiewater in de landbouw en voor het besproeien van openbaar groen en plantenperken. Het zuiveringswater mag niet gebruikt worden voor menselijke consumptie of voor sanitaire doeleinden zoals de vaat of douche.“Daarom stellen we het ook enkel ter beschikking van landbouwers en niet van particulieren”, aldus Ingels.  

Geïnteresseerde landbouwers kunnen het water op weekdagen tussen 5 en 21 uur komen ophalen aan de Tiense vestiging. Een voorafgaande afspraak maken is vooralsnog niet nodig. Men moet zelf het nodige materiaal meebrengen om het water op te zuigen. Volgens Ingels was het initiatief in 2018 een groot succes en hebben zich deze week opnieuw al heel wat landbouwers aangeboden.  

In de provincie Vlaams-Brabant geldt sinds vorige week donderdag een captatatieverbod van water uit enkele ecologisch kwetsbare waterlopen. In de Tiense regio is dat onder meer het geval voor de Grote Gete. Sinds eind vorige week geldt in een groot deel van de provincie, waaronder de Tiense regio, ook een verbod op het gebruik van leidingwater voor niet-essentiële toepassingen zoals het sproeien van velden en weiden.

Bron: Het Nieuwsblad / Belga

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*