
The Spice Factory, die eerder deze maand nog ISFI heette, is onder leiding van mede-eigenaar Davy De Muyer uit Schoten uitgegroeid tot een van de grootste kruidenverkopers in Europa. Vorig jaar verdubbelde het bedrijf zijn omzet en dit jaar investeert het 2 miljoen euro in een twaalfde productielijn om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. “We zijn van een lokaal bedrijf onder de kerktoren uitgegroeid tot een wereldspeler”, zegt de CEO.

Het bedrijf maalt, mengt en verpakt kruiden en verkoopt ze aan restaurants en huismerken van retailers “Bijna elk restaurant gebruikt wel iets van ISFI”, zegt De Muyer. The Spice Factory produceert ook kruiden onder de merken van Jeroen Meus en Piet Huysentruyt.
Veertig jaar na de oprichting is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste kruidenverkopers van Europa. In 2014 nam De Muyer het bedrijf samen met het Nederlandse investeringsfonds Gilde Equity Management over. Sindsdien is de omzet gestegen van 25 miljoen euro naar 50 miljoen euro, een verdubbeling dus.
Johma en Délio
Als jonge ondernemer begon De Muyer zijn carrière met het importeren van tortilla’s. Later werkte hij voor levensmiddelenbedrijven Danone en LU tot hij opnieuw in het bedrijfsleven stapte. Hij nam in Turnhout een saladeproducent over van een Engelse multinational. “We lieten het bedrijf groeien en lanceerden het merk Délio en bouwden Johma, een van de grootste voedingsmerken in Nederland, verder uit”, zegt De Muyer. In 2012 verkocht hij het bedrijf.

“In 2014 zochten investeerders een koper voor ISFI en De Muyer greep die kans. “Mijn passie voor koken en reizen komt hier mooi samen. Er is niets mondialer dan kruiden”, zegt hij. “Het bedrijf was vooral lokaal actief. In al die jaren zijn we uitgegroeid tot een internationale speler met een duidelijke focus op het private label van de retailer, waarvoor we een complete analyse maken: hoe moet het label eruit zien? Hoeveel product is er nodig? Met een team van experts zorgen we daarvoor.”
Begin deze maand heette het bedrijf nog ISFI, maar nu is het The Spice Factory. De nieuwe naam geeft het internationale karakter beter weer, aldus De Muyer. “Het zegt wat we doen en wie we zijn. Zo kunnen we internationaal doorbreken. ISFI blijft in ons DNA en we blijven onder die naam verkopen in de restaurantwereld”, zegt De Muyer. “We exporteren naar een dertigtal landen, zoals Frankrijk en Duitsland, maar ook naar Japan en Zuid-Korea. Daar willen we ons de komende jaren ook meer op richten.” Om aan de groeiende vraag te voldoen, investeert het bedrijf 2 miljoen euro in de fabriek.
Een vak apart
Volgens de ondernemer zijn betrouwbaarheid en kwaliteit cruciaal in de kleine maar complexe sector. “Het is niet eenvoudig om te groeien in de kruidenmarkt. Je moet een goede service kunnen garanderen en ervoor zorgen dat je kruiden altijd van hoge kwaliteit en op voorraad zijn”, legt De Muyer uit. “Dat is een vak apart. Ons team selecteert en zoekt de beste kruiden. Je moet bijvoorbeeld het juiste oliegehalte vinden om de smaken te garanderen.”
Kort
- Inkoper, verwerker en verkoper van kruiden en specerijen. Het is bekend van het horecamerk ISFI en het consumentenmerk Piet Huysentruyt
- Omzet (2022): 50 miljoen euro.
- Werknemers: 100.
- Opgericht in 1982 in Eigenbrakel door Anne-Marie Stevens en Christian Vanvaeck als International Spice Food Import, afgekort ISFI. Na enkele jaren in handen van drie ondernemers werd The Spice Factory in 2014 overgenomen door het fonds Gilde Equity Management en ondernemer Davy De Muyer.
- Sinds 2014 breidde het bedrijf uit tot een internationale speler, die naar meer dan 30 landen exporteert.
- Het bedrijf richt zich sterk op private-labelproducten : het grootste deel van de omzet komt uit huismerkproducten voor supermarkten.
- The Spice factory werkt nauw samen met retailers om hun kruiden- en specerijenassortiment te ontwikkelen.
Geef als eerste een reactie