The Great Northern Distillery in Ierland liet hun koelsysteem door ICS Cool Energy optimaliseren

ICS Cool Energy, een internationale marktleider, gespecialiseerd in complete temperatuurregelingsoplossingen voor fabricageprocessen en faciliteiten leverde efficiëntie- en duurzaamheidsgerichte verbeteringen aan de koelsystemen van de Great Northern Distillery in Dundalk, Co. Louth in Ierland. Het project omvatte een aanpak op maat met tijdelijke koelinstallaties en vervolgens het permanente systeem met zeer efficiënte en met laag aardopwarmingsvermogen (GWP).

“Kwaliteit van onze producten en duurzaamheid van onze activiteiten zijn erg belangrijk voor ons”, zegt Brian Watts, distilleerderijmanager bij de Great Northern Distillery. ”Het produceren van single malt-whisky van hoge kwaliteit vereist een nauwkeurige temperatuurregeling gedurende het hele proces. We waren op zoek naar een partner die ons kon helpen bij het moderniseren van de bestaande koeling van onze distilleerderijvergisters. We wilden er zeker van zijn dat het nieuwe systeem is afgestemd op onze eisen en ons ook in staat zou stellen de productie te verhogen. ICS Cool Energy bleek hiervoor de expert te zijn.” 

Voorbereiding

Het ICS Cool Energy-team inspecteerde het koelsysteem van de distilleerderij, dat bestond uit een koeltoren en een ondergrondse tank. De distilleerderij werd oorspronkelijk opgericht op het terrein van de voormalige Great Northern Brewery in Dundalk, en uit de inspectie van de locatie bleek dat de fermentoren op maat was gebouwd, zonder dat er ontwerpgegevens beschikbaar waren. Het feit dat de temperatuur van het binnenkomende water afhankelijk is van de omgevingstemperatuur en dat er weinig operationele gegevens beschikbaar waren, zorgde voor een extra uitdaging om de koelvraag in te schatten.

Proefperiode met huurinstallatie

Na de inspectie ter plaatse en berekeningen voor de systeemvereisten, installeerde ICS Cool Energy een huur Chiller 375 met pomp en tank, wat werd aangesloten op een bestaande warmtewisselaar die was geïnstalleerd in de gemeenschappelijke stroomleiding van de koeltoren naar de vergisters. De gehuurde installatie gaf de Great Northern Distillery de kans om het systeem te diagnosticeren en aan te passen aan hun eisen.

“Gedurende de daaropvolgende maanden hebben we verschillende wijzigingen aangebracht aan de pompen aan zowel de koelwater- als de productzijde van de fermentoren, waarbij we het instelpunt van het koelwater bijstelden totdat we uiteindelijk het vereiste resultaat bereikten”, zegt Anthony Duff, onderhoudsmanager bij de Great Northern Distillery. “De tijdelijke huur-koelinstallatie van ICS Cool Energy gaf ons de flexibiliteit om onze productie draaiende te houden, terwijl we alle parameters van het systeem bewaakten en aanpasten om de meest efficiënte optie voor een permanente oplossing te bepalen.”

Na de huurperiode besloot de Great Northern Distillery om een vaste luchtgekoelde koelmachine(Imperium) te installeren die speciaal is ontworpen voor procestoepassingen. De Imperium-koelmachine levert hoge prestaties en betrouwbaarheid dankzij de inverter-schroefcompressortechnologie en werkt met R1234ze-koelmiddel met een laag GWP voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Ervaring

“Voor elk van de projecten brengt ICS Cool Energy de ervaring mee van het ontwerpen en leveren van duizenden oplossingen voor distilleerderijen en toepassingen voor de productie van dranken van elke omvang”, zegt Craig Hodgson, operations manager Ierland bij ICS Cool Energy. “We zijn er trots op dat we de kans hebben gehad om die expertise te benutten en de Great Northern Distillery te helpen de operationele omgeving te creëren die ze nodig hadden om het beste kwaliteitsproduct te maken.”

Ga voor meer informatie over de complete oplossingen voor procestemperatuurregeling van ICS Cool Energy naar www.icscoolenergy.com.  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*