Tewerkstelling: sterkste groei in land- en tuinbouw en IT-sector

Ondanks de coronapandemie is het aantal werknemers in sommige sectoren in 2020 gestegen. Met name in de IT (+4,2%), de land- en tuinbouw (+4,1%) en de professionele dienstverlening (+2,4%) waren in 2020 meer mensen werkzaam dan in het voorgaande jaar. De grootste dalingen deden zich voor in de horeca (-16,4%), de culturele sector (-11,7%) en de uitzendsector (-9,8%). Dit blijkt uit de scorekaart van de personeelsdienstverlener ACERTA, die gebaseerd is op de gegevens van 27.000 bedrijven.

Hoewel veel bedrijven hard zijn getroffen door de coronacrisis, zijn er ook bedrijven die de laatste tijd meer mensen in dienst nemen. Met name bedrijven in de IT-sector (+4,2%), de land- en tuinbouw (+4,1%) en de vrije beroepen (+2,4%) hebben hun aantal werknemers het afgelopen jaar uitgebreid. De hit is gebaseerd op het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde en onbepaalde tijd in 27.000 bedrijven. Bedrijven in de transport- en opslagsector (+2,2%) en de bouwsector (+1,5%) vervolledigen de top 5.

Horeca en cultuur laten grootste daling werkgelegenheid zien

Liesbet Coninx, managing director payroll services bij Acerta, zegt: “Het is voor veel bedrijven een zwaar jaar geweest. Maar er zijn ook sectoren die in 2020 extra personeel hebben aangenomen. De IT industrie, bijvoorbeeld. Veel bedrijven hebben hun digitale kanalen ontwikkeld (of zelfs gelanceerd), wat deze sector een impuls heeft gegeven. Ook in de land- en tuinbouwsector is er een toename, maar voornamelijk in de vorm van tijdelijke contracten. De oorzaak van deze stijging is waarschijnlijk gelegen in de verschillende maatregelen die de regering heeft genomen om de gevolgen van de coronacrisis voor de voedselproductie te beperken: enerzijds de verdubbeling van het aantal seizoensarbeidsdagen en anderzijds de mogelijkheid voor ontvangers van tijdelijke werkloosheidsuitkeringen en SWT (werkloosheidsuitkeringen met bedrijfstoeslag) om het werk als seizoensarbeider in deze sector te combineren met behoud van hun uitkering.”


Sectoren met de grootste groei van de beroepsbevolking in 2020

Figuur 1: Sectoren met de sterkste groei in 2020 in termen van werkgelegenheid.


Belangrijkste verliezers: hotels en restaurants en cultuur

Onder de krimpende sectoren zijn er geen verrassingen: De horeca bleef dalen met 16,4% van de werkgelegenheid, gevolgd door cultuur (-11,7%) en uitzendwerk (-9,8%). Liesbet Coninx: “Het is helemaal niet verwonderlijk dat de coronapandemie de grootste impact had op de horecasector. We zien niet meteen significante verschillen tussen de verschillende regio’s. Wat we wel zien is dat de procentuele daling groter is in West-Vlaanderen. Dit is niet geheel onlogisch, aangezien de horeca aan de Belgische kust meer afhankelijk is van flexibele seizoensarbeid, die sterk is gedaald als gevolg van de crisis. De daling die we in de horecasector zien, komt vooral tot uiting in flexibele banen en werkgelegenheid voor studenten. Vaste werknemers hebben de neiging om tijdelijk werk te gaan doen en zo hun arbeidsovereenkomst te behouden.


Sectoren met de grootste daling van de werkgelegenheid in 2020

Figuur 2: Sectoren met de grootste daling van het aantal werknemers in 2020.

Liesbet Coninx: “De Coronacrisis treft veel bedrijven hard. Er zijn echter oplossingen, zoals het tijdelijk detacheren van werknemers bij een andere werkgever. Op die manier behoudt de werkgever zijn getalenteerde werknemers, gaan de werknemers tijdelijk een nieuwe uitdaging aan en doen ze nieuwe ervaring op, en wanneer de vooruitzichten verbeteren, kan de organisatie snel weer op volle sterkte komen met iedereen aan boord. Acerta heeft overigens een platform, ‘Bridge’, waar bedrijven die hun werknemers tijdelijk willen uitlenen en bedrijven die tijdelijk extra handen kunnen gebruiken zich kunnen aanmelden.”

Bron: Acerta

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*