Testaankoop klaagt hoge voedselprijzen aan bij de Mededingingsautoriteit, Fevia wil overleg met ganse agrovoedignssector

Consumentenorganisatie Testaankoop heeft een klacht ingediend bij de Mededingingsautoriteit tegen de hoge voedselprijzen in België. Testaankoop voerde maandelijkse prijsvergelijkingen uit en stelde vast dat ondanks de dalende prijzen op de internationale groothandelsmarkten, de consumenten niet van deze prijsdalingen profiteerden.

In juni rapporteerde Testaankoop een inflatie van 17 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De organisatie noemde voorbeelden van producten die duurder waren geworden ondanks de dalende prijzen op de internationale markten. Testaankoop wees ook op de hoge prijzen van groenten, zoals wortelen en uien, die met respectievelijk 70 en 63 procent waren gestegen.

Fevia: “Sector heeft vorig jaar lasten zelf ingeslikt, nu pas prijsaanpassingen

In een reactie op de klacht betuigde Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, spijt en ontkende dat de bedrijven enige overtreding begaan. Bart Buysse, CEO van Fevia, legde uit dat de voedingsindustrie de kostenstijgingen van grondstoffen, energie en verpakking had geabsorbeerd en pas sinds kort was begonnen deze stijgingen door te berekenen in contracten met retailers. Buysse stelde dat de focus niet alleen op de voedingsindustrie moet liggen, maar de hele agrovoedingsketen moet omvatten. Hij benadrukte de noodzaak van beleidsoverwegingen en uitte zijn bezorgdheid over de verschillende belastingen die aan de sector worden opgelegd, die volgens hem prijsverlagingen in de weg staan. Fevia toonde zich bereid om in gesprek te gaan met de minister van Economie en Arbeid om het probleem binnen de agrofoodketen aan te pakken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*