Test Aankoop & co willen Nutri-Score verplichten in Europa

Samen met zes Europese zusterorganisaties lanceert Test Aankoop een online petitie om de invoering van Nutri-Score op de Europese agenda te krijgen. Daarvoor zijn één miljoen handtekeningen vereist.

Nutri-Score werd vorige maand officieel gelanceerd in België. Dit voedingslabel geeft aan de hand van een kleur en bijhorende letter aan in hoeverre een product bijdraagt aan een gezond eetpatroon. Het label houdt rekening met ingrediënten die gunstig zijn voor de gezondheid (vezels, proteïnen, fruit, groenten en noten) en ingrediënten die in dat opzicht het best worden beperkt (verzadigde vetzuren, suikers en zout). Dat resulteert in een totaalscore op een schaal van A tot E.

Label verplichten?

Uit onderzoek is gebleken dat Nutri-score een positief effect heeft op het koopgedrag van de consument. Ook kan het fabrikanten ertoe aanzetten om de samenstelling van hun producten te wijzigen, door bijvoorbeeld minder zout of suiker toe te voegen.

Het label is evenwel facultatief en daardoor zijn lang niet alle voedselproducenten geneigd het label op hun producten aan te brengen. Daarom pleit Test-aankoop samen met zes andere Europese consumentenorganisaties ervoor om het label verplicht te maken in de Europese Unie. Om dit verzoek bij de Commissie op de agenda te krijgen, hebben de initiatiefnemers één miljoen handtekeningen nodig.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*