Ter Beke voelt serieus de impact van de listeria crisis

Ter Beke maakte de afgelopen week zijn ‘Greenyard-moment’ mee. Het kreeg bij de Nederlandse dochter Offerman te maken met een listeria-besmetting, waardoor het een terugroepactie moest organiseren. Het gaat om een grote actie, want Ter Beke moest niet alleen de eigenfijne vleeswaren terugroepen, maar ook die van derden, aangezien het bedrijf ook de fijne vleeswaren van andere toeleveranciers van de supermarkten versnijdt. De krant De Standaard ging uitzoeken wat de impact van de listeria-besmetting (geweest) is bij Greenyard en Ter Beke.

De alarmbellen over een mogelijk ernstige listeriabesmetting bij het voedingsbedrijf Ter Beke gingen af op 3 oktober. Ter Beke besliste daags nadien tot een terugroepactie. En nog een beursdag later, op maandag 7 oktober, kwam het bedrijf met een schatting over het kostenplaatje: zo’n tien procent van de brutobedrijfswinst. De koers kreeg vrijdag een dreun van negen procent, op maandag werd het aandeel even geschorst en ging er per saldo nog eens 10,9 procent af. Koopjesjagers stapten in, waardoor het verlies voorlopig beperkt is tot 13,9 procent.

Listeria

“Volgens mij heeft Ter Beke, nota bene geleid door een ex-Greenyard-directeur, Francis Kint, de crisis niet slecht aangepakt”, reageert Guy Sips, analist van KBC Securities. “Er werd zo te zien snel ingegrepen en gecommuniceerd.” Bij Greenyard, dat in juli vorig jaar door een listeriabesmetting werd getroffen in Hongarije, legde die besmetting vooral de interne zwaktes bloot. Het bedrijf had te veel schulden, werd operationeel niet goed geleid én de marges waren verontrustend laag. Ook de hoofdaandeelhouder, Hein Deprez, torste veel schulden.

Sterker

Terwijl voor Greenyard de listeria-shock kwam dus op een ogenblik dat het bedrijf al intrinsiek verzwakt was én het financieel benauwd kreeg, staat Ter Beke er beter voor. “Ik verwacht zelfs dat Ter Beke het dividend intact zal houden”, zegt Guy Sips. Ter Beke en Greenyard waren de voorbije jaren allebei actieve overnemers. Bij Ter Beke paste dat in de strategie om een Europese voedingsgroep te willen worden met een omzet van 1 miljard. Greenyard droomde twee jaar geleden nog van een trans-Atlantische fusie. “Los van sterk of zwak, voor beide is de crisis een realitycheck”, besluit Guy Sips.

Bron: VILT- DE STANDAARD

Beeld: Ter Beke

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*