Ter Beke in geschil met een retailer, maar niet met Colruyt

Levensmiddelenbedrijf Ter Beke voert “moeilijke” contractbesprekingen met een supermarkt, wat betekent dat het concern de verkoop van producten, waaronder lasagne, tijdelijk moet stopzetten. Het bedrijf maakte de aankondiging op dinsdag 8 februari bekend. Lasagne in de winkels dreigt nu al duurder te worden.

Ter Beke – onder meer bekend van het merk Come a casa lasagne – waarschuwt voor een “uitzonderlijke kosteninflatie” in 2022 en mogelijke bevoorradingsproblemen. “Algemene tekorten aan bepaalde grondstoffen, ingrediënten en verpakkingsmaterialen kunnen in sommige gevallen leiden tot leveringsproblemen voor klanten als gevolg van overmacht”, aldus de voedingsgroep uit Lievegem in Oost-Vlaanderen.

Een perfecte storm

Gedelegeerd bestuurder Piet Sanders noemt de inflatie en kostenstijgingen waarmee de voedingsindustrie en Ter Beke geconfronteerd worden “verontrustend”. Alle ingrediënten voor lasagne worden duurder, zegt hij. “Kaas, melk, tomatenpuree, tarwe. Alle prijzen zijn omhoog geschoten. We zitten echt in een perfecte storm. Alleen de prijs van varkensvlees is (nog) stabiel. Energie en verpakkingsmaterialen zoals aluminium worden ook duurder.

Onderhandelingen met retailers

De groep onderhandelt met de supermarkten over de wijze waarop deze kosten kunnen worden doorberekend. Deze prijsonderhandelingen verlopen bijzonder moeilijk met een van de klanten. Ter Beke – ook een grote producent van charcuterie – spreekt van “moeizame contractbesprekingen met een van de grootste afnemers in de sector kant-en-klare maaltijden”. Ter Beke wil niet zeggen welke supermarkt het is: “Maar het is niet Colruyt,” voegt Sanders eraan toe. “Het is een retailer die actief is in België en in het buitenland. De voorbije maanden had Colruyt al te kampen met lege rekken als gevolg van moeizame onderhandelingen met de producenten.

Groot impact op de omzet?

Als gevolg van de besprekingen met deze supermarkt kan de groep zich genoodzaakt zien de verkoop van bepaalde producten tijdelijk op te schorten. Dit betreft vooral lasagne, die Ter Beke onder eigen merk produceert. Volgens Ter Beke kan dit een “aanzienlijke impact hebben op de omzet en de resultaten van de groep”. Vorig jaar bedroeg de omzet van de betrokken afnemer in de sector kant-en-klaarmaaltijden 6 procent van de totale omzet van de groep.

De lasagne die vandaag in de winkel wordt verkocht, is volgens de CEO van Ter Beke absoluut “te goedkoop”. “Het is niet langer houdbaar.

Eerder had Lotus Bakeries al aangegeven dat het de prijzen zou moeten verhogen vanwege de enorme kostenstijging. De koekjesfabrikant bereidt zich ook voor op moeilijke discussies met de supermarkten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*