Tekort aan vlees in de VS dreigt

Het stilleggen van de fabrieken leidt ertoe dat de VS gevaarlijk dicht bij een tekort aan vlees komt, aangezien de uitbraken van het coronavirus zich nu uitstrekken tot bij de leveranciers in heel Noord- en Zuid-Amerika.

Bijna een derde van de varkensvleescapaciteit in de V.S. is nu op nul gezet, de eerste grote pluimveefabrieken zijn op vrijdag gesloten en de deskundigen waarschuwen dat het nog maar een paar weken zal duren voor er een binnenlandse tekort ontstaat. Brazilië, ’s werelds Nr. 1 producent van kip en rundvlees, zag de eerste grote sluiting toen de pluimveefabriek die eigendom is van JBS SA, ’s werelds grootste vleesbedrijf, werd stilgelegd. De belangrijkste activiteiten zijn ook in Canada stilgelegd, met als meest recente voorbeeld een pluimveefabriek in British Columbia.

Terwijl honderden fabrieken in Noord- en Zuid-Amerika nog steeds draaien, roept de duizelingwekkende versnelling van de leveringsonderbrekingen nu vragen op over de wereldwijde tekorten. De VS, Brazilië en Canada zijn samen goed voor ongeveer 65 procent van de wereldhandel in vlees.

Ongekend

“Het is absoluut ongekend,” zei Brett Stuart, voorzitter van het in Denver gevestigde adviesbureau Global AgriTrends. “Het is een lose-lose situatie waarin we producenten hebben die het risico lopen alles te verliezen en consumenten die het risico lopen hogere prijzen te betalen.

De nieuwe sluitingen in de USA komen in een duizelingwekkend tempo binnen. Smithfield Foods Inc., ’s werelds Nr. 1 varkensvleesproducent, zei vrijdag dat het een andere plant zou sluiten, nl. die in Illinois. Dat nieuws kwam een uur nadat Hormel Foods Corp. verteld had dat het twee van zijn Jennie-O kalkoeninstallaties in Minnesota had stilgelegd. Een grote varkensslachterij in Indiana sluit ook. Het nieuws van die vrijdag kwam er na een vlaag van eerdere sluitingen.

Prijzen stijgen

De prijzen stijgen. Bij rundvlees komen we in de VS nu aan een recordprijs. Het varkensvlees steeg 29 percenten, de grootste wekelijkse aanwinst sinds 2012.

Jersey Mike’s Franchise Systems Inc., dat 1.750 winkels in de hele VS heeft, werkt samen met zijn hamleverancier Clemens Food Group om de levering van varkensvlees te kunnen garanderen. “We vrezen komende tekorten,” zei Peter Cancro, chief executive officer.

Europa is stabiel

Sommige fabrieken gaan weer aan de slag, weliswaar pas nadat ze begonnen zijn met het testen van de arbeiders en het verbeteren van de veiligheidsomstandigheden. De meeste Braziliaanse faciliteiten zijn nog steeds actief. Een ander punt om te overwegen: er zijn nog geen grote sluitingen geweest in Europa. De Europese Unie is goed voor ongeveer een vijfde van de wereldwijde vleesexport, zo blijkt uit gegevens van de Amerikaanse overheid.

Toch hebben de stafmedewerkers van Tyson Foods Inc., JBS en Smithfield Foods gewaarschuwd dat de consumenten de invloed zullen voelen in hun winkels.

Gen voedsel gedragen ziekte

COVID-19 is geen voedsel-gedragen ziekte. Producten van een boerderij of een productiebedrijf met een bevestigd geval kunnen nog steeds worden doorgestuurd naar de distributie. Maar een productiestop betekent wél dat er geen nieuwe voorraden zijn. En deze stilleggingen vinden plaats op een moment dat de wereldwijde vleesvoorziening al krap is. China, ’s werelds grootste varkensproducent, heeft gevochten tegen een uitbraak van Afrikaanse varkenspest, waardoor miljoenen varkens in dat land zijn vernietigd. Bovendien raakt het virus het vleesaanbod op een moment dat sommige vleesbedrijven al stappen hadden ondernomen om de productie te verminderen vanwege de sluiting van restaurants over de hele wereld.

Inventarisaties kunnen voor een buffer zorgen

De totale Amerikaanse vleesvoorraad in koelhuizen is gelijk aan ongeveer twee weken productie. De meeste fabrieken worden om veiligheidsredenen voor ongeveer 14 dagen gesloten, wat de kans op tekorten nog eens extra onderstreept. Ondertussen, met de sluiting van de slachthuizen, hebben de boeren geen mogelijkheden meer om hun dieren te verkopen. Dat dwingt sommige veehouders om zich te ontdoen van hun dieren. Het is de laatste wrede klap voor de toeleveringsketens, waarbij voedsel massaal wordt verspild en de schappen van de kruidenierswinkels leeglopen.

Het is moeilijk te zeggen waarom het virus zich zo snel verspreidt onder de werknemers van de vleesfabriek. Sommige analisten hebben het feit aangehaald dat dit meestal laagbetaalde banen zijn die vaak worden ingevuld door immigranten en migranten. Dat betekent dat werknemers in krappe ruimtes wonen, waarbij soms meer dan één familie dezelfde woning deelt – dus als één persoon ziek wordt, kan de ziekte zich snel verspreiden.

De werknemers staan ook dicht bij elkaar op het werk, waarbij het werk op sommige verwerkingslijnen wordt omschreven als “elleboog-tot-elleboog”. Zelfs als de lijnsnelheden worden vertraagd, de werknemers zich verspreiden en de diensten worden gespreid, is er nog steeds de kans om zich te mengen in pauzeruimtes en in de gangen. Deze fabrieken zien elke dag duizenden mensen in en uit gaan – het is in feite het tegenovergestelde van social distancing.

Federale isnpectiedienst van US

Tegelijkertijd worden Amerikaanse federale werknemers die verantwoordelijk zijn voor de inspectie van vleesfabrieken ziek. Meer dan 100 medewerkers van de inspectiedienst hebben positief getest op COVID-19, zo heeft de federale regering bevestigd. Er zijn reeds minstens twee sterfgevallen van inspecteurs gemeld.

Amerikaanse inspecteurs reizen van de ene faciliteit naar de andere. Ze kunnen sluitingen potentieel bevorderen als ze de besmetting van de ene plant waar er een uitbraak is naar de andere fabriek waar er nog geen uitbraak is overbrengen.

Verplichte sluitingen in Brazilië

In Brazilië werd de het gevogeltefabriek van Passo Fundo van JBS in de staat van Rio Grande bevolen om te sluiten, nadat 36 van de arbeiders positief getest werden, vertelde Priscila Schvarcz, een arbeidseiser in de gemeente. De eerste COVID-19 gevallen in de eenheid werd gemeld 13 april.

“Werknemersbescherming is altijd het eerste JBS-doel geweest sinds het begin van de pandemie. We zullen doorgaan met het volgen van dat principe en vertrouwen erop dat de activiteiten in Passo Fundo binnenkort worden hervat,” zei het bedrijf in een verklaring aan Bloomberg.

De sluiting van de kippenfabriek komt te midden van een stijging van de coronavirusgevallen in Brazilië.

“Braziliaanse vleesbedrijven hebben veel preventieve maatregelen genomen, maar zien geen heil in de herschikking van de mensen,” zei Jose Modelski Junior, een woordvoerder van Contac, die de werknemers in de voedingsindustrie vertegenwoordigt. “Ze zijn niet bereid om het aantal werknemers in dezelfde dienst te veranderen, en daar maken we ons zorgen over.”

bron: TheJapantimes

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*