Tegen 2028 wil AB Inbev in Leuven en Jupille klimaatneutraal zijn

Anheuser-Busch InBev heeft zich via haar wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 geëngageerd om de daling van haar CO2-uitstoot te bevorderen en klimaatbestendigheid op te bouwen. Daarop bouwend, en in lijn met haar wereldwijde ambitie om tegen 2040 over heel haar waardeketen ‘Net Zero’ te bereiken, kondigt de brouwer nu aan om in 2028 ‘Net Zero’-operaties te bereiken in haar vijf grootste Europese brouwerijen, waaronder Jupille & Leuven.

Wereldwijd heeft AB InBev al aanzienlijke vooruitgang geboekt in de richting van haar duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025. Tussen 2017 en 2020 is de absolute uitstoot van broeikasgassen in haar activiteiten (Scopes 1 en 2) met bijna 25% gedaald en zijn de emissies in de waardeketen (Scopes 1, 2, 3) met meer dan 10% per hectoliter bier gedaald.De Europese activiteiten van AB InBev dragen bij aan de nieuwe ambitie van de brouwer om tegen 2040 ‘Net Zero’ te bereiken. Het bedrijf bereidt zich voor om in 2028 in vijf grote brouwerijen ‘Net Zero’ operaties te hebben: eerst de brouwerijen van Magor en Samlesbury in het Verenigd Koninkrijk in 2026, gevolgd door de brouwerijen van Leuven en Jupille in België en Bremen in Duitsland in 2028. Deze ambitie zou de jaarlijkse CO2-uitstoot met 110.740 ton verminderen, wat overeenkomt met de uitstoot van bijna 35.000 auto’s.

Deel van het milieu

Andy Finck, Hoofd Brouwerijen AB InBev BNFL, verantwoordelijk voor alle Belgische brouwerijen: “We zijn zeer trots dat de brouwerijen van Leuven en Jupille de ambitie hebben om in 2028 ‘Net Zero’-operaties te bereiken. Als brouwer zijn we afhankelijk van natuurlijke ingrediënten – water, hop, graan en gist – om onze bieren te maken. En net omdat we nog vele jaren willen blijven brouwen, is het van belang dat we die natuurlijke rijkdommen beschermen en in stand houden. Het brouwen van geweldige bieren is afhankelijk van een gezond milieu en bloeiende gemeenschappen. Duurzaamheid is niet alleen een deel van onze business, het ís onze business – en dat zal het altijd blijven.

Hernieuwbare elektriciteit

“Zo zet AB InBev in op hernieuwbare elektriciteit in Europa. Het bedrijf kondigde Europa’s grootste zakelijke zonne-energiedeal ooit aan met BayWa r.e. die het bedrijf in staat zal stellen om tegen maart 2022 al zijn bieren in heel West-Europa met hernieuwbare elektriciteit te brouwen, als onderdeel van een virtuele stroomafnameovereenkomst. Dit omvat de ontwikkeling van twee nieuwe zonne-energiesites in Spanje, die vanaf 2022 250 gigawattuur hernieuwbare elektriciteit per jaar moeten leveren aan de brouwerijen van AB InBev in heel Europa. In België brouwt AB InBev reeds met 100% hernieuwbare elektriciteit via certificaten en via 12.238 on site zonnepanelen.

Energie-efficiëntie

Naast de overschakeling op groene brandstof blijft de brouwer onderzoek doen om haar activiteiten energie-efficiënter te maken. Een voorbeeld daarvan is de “Simmer & Strip”-technologie, die werd ontwikkeld in het wereldwijde R&D-centrum van AB InBev (Global Innovation and Technology Centre “GITEC”) in Leuven. Deze innovatie zorgt voor 80% energiebesparing in de kookfase van het brouwproces en vermindert de brouwemissies met 5%. Het octrooi is gratis gedeeld met kleinere brouwers. Deze technologie wordt reeds toegepast in de brouwerij van Jupille.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*