
Het Belgische biermerk Cristal en landbouwbedrijf Arvesta gaan meer samenwerken met Vlaamse en Waalse boeren om het gebruik van lokale brouwgerst te promoten. Het doel is om het aandeel van lokaal geteelde brouwgerst in de Cristal-bieren te verhogen van één op drie naar twee op vijf. Tot voor kort was de teelt van brouwgerst in België bijna verdwenen, maar er is een heropleving: volgens Statbel wordt er in 2022 meer dan twee keer zoveel brouwgerst geteeld als in 2021
Cristal werkt samen met 74 lokale boeren, waaronder Jan Thomaes uit Kruisem en Jean-Yves Mohimont uit La Bruyère, om hun brouwgerst lokaal in te kopen. Jan Thomaes, een landbouwer van de derde generatie, verbouwt drie en een halve hectare brouwgerst voor Cristal, terwijl Jean-Yves Mohimont, gesteund door de Waalse regering, 50 tot 60 ton gerst verbouwt op zijn boerderij van zes hectare.
Na de oogst wordt de brouwgerst verwerkt tot mout en gecombineerd met water, gist en hop in de brouwketels van de Limburgse Cristal brouwerij, het hart van Alken-Maes. Dankzij de samenwerking met Arvesta en lokale boeren kan Cristal zijn pils nog lokaler maken: 40% van de mout wordt nu lokaal ingekocht, samen met ongeveer 70% van de Belgische hop. Het doel is om boeren verder aan te moedigen om brouwgerst te verbouwen en duurzaamheid te promoten in de hele toeleveringsketen, van graan tot tap.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Lokale boeren zoals Jan Thomaes in Kruisem en Jean-Yves Mohimont in La Bruyère zijn enthousiast over de samenwerking en noemen voordelen als een lager risico, minder kunstmestgebruik en een hogere opbrengst, zeker in de winter. “Er is minder bemesting voor nodig, en de opbrengst – een derde hoger dan in de zomer – is minder onderhevig aan de grillen van het Belgische weer. Positieve elementen zijn dus hogere duurzaamheid door vruchtwisseling en stabiliteit in de winterteelt.”
Geef als eerste een reactie