Technologie te zien en te ontdekken op IFFA voor de productie van vervangvlees

De verwerkingstechnologieën voor de productie van vleesalternatieven zijn verbazingwekkend vergelijkbaar met vlees. Extrusieprocessen worden vaak gebruikt om een vleesachtige textuur te verkrijgen. Afhankelijk van het proces kunnen droge granulaten worden geproduceerd of natte extrusie-producten. Bij droge extrusie wordden die granulaten verder verwerkt tot gehaktachtige producten. Bij natte extrusie verkrijg je vezelige eiwitstructuren , ideaal voor de bereiding van bijvoorbeeld een vegetarische schnitzel.

Bühler uit Zwitserland zorgt voor natte en droge extrusie

Belangrijke leveranciers op IFFA 2022 zijn onder meer Bühler en Coperion. Het belang van extrusie voor de productie van vleesalternatieven wordt samengevat door Stefan Gebhardt, General Manager Sales and Strategy, Business Unit Food & Pharma bij Coperion: “Met extrusietechnologie krijgen alle gebruikers, zowel start-ups als grotere producenten van vleesalternatieven, de beschikking over de juiste kerntechnologie om aan de toenemende marktvraag te voldoen en verdere productontwikkelingen op dit gebied te stimuleren. De flexibiliteit van de dubbelschroefsextruder maakt de productie van TVP (droge texturisering) en HMMA (natte texturisering) en van talrijke andere extrudaten op één machine mogelijk. Bovendien maken onze technologieën ook het gebruik van nieuwe eiwitalternatieven mogelijk, zoals hennep-eiwit en microalgen.”

Klassieke machines

De verdere verwerking tot pasteitjes, koteletten of worstjes gebeurt met klassieke voedselverwerkingsmachines zoals snijmachines, gehaktmolens, vulmachines of vormmachines, die ook in de vleesverwerking worden gebruikt. Talrijke technologieleveranciers zullen daarom op IFFA niet alleen hun productielijnen voor vleesverwerking aanbieden, maar ook die voor de productie van vleesalternatieven, en zullen de bezoekers van de beurs te woord staan om eventuele vragen over de verwerking van alternatieve eiwitten te beantwoorden. Het gaat bijvoorbeeld om Albert Handtmann Maschinenfabrik, Gea Food Solutions, Marel, Marlen International, Maschinenfabrik Seydelmann, Metalquimia, Middleby, Provisur en Vemag Maschinenbau. “Bij plantaardige producten gaat het er in de eerste plaats om de consument alternatieve opties te bieden. Om de keuze zo gemakkelijk mogelijk te maken, spelen vorm en uiterlijk een cruciale rol bij het kunnen classificeren van de alternatieven. Naast klassieke toepassingen zoals hamburgerpatés, gehakt of worst, bieden wij ruimte voor creatieve ideeën, nieuwe vormen en individuele oplossingen”, weet Jens Thörnich, Product Manager Plant Based Protein bij Vemag Maschinenbau. “Van halfautomatisch vullen tot sterk geautomatiseerde processen presenteren wij een breed assortiment voor de productie van diverse toepassingen met alternatieve eiwitbronnen.”

Bron: IFFA

1 Comment

  1. Dag Mieke,

    Ik las met veel interesse je artikel.
    Op IFFA staat ook taaas BV, die in BNL 3D extrusie verdeelt voor de productie van vleesvervangers.
    3D extrusie is het duurzame alternatief voor HMMA.

    Piet

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*