Suikerindustrie blijft sector in moeilijkheden

De suikerindustrie in België, maar ook in Europa heeft er een zware tijd op zitten. Nadat de EU de markt losliet, en de quota afschafte kwam er een overproductie die tot sterke prijsdalingen leidde. Ondertussen zijn bietentelers minder bieten gaan telen, wat de markt terug in evenwicht bracht. Tocht ziet Guy Paternoster, CEO van Suikerraffinaderij Tienen vooral heil in diversificatie en het aanbieden van allerlei niche-producten.

In 2017 schafte Europa de quota af. Dit leidde tot een sterke stijging van de productie in Europa, aangezien de suikerfabrikanten hun vaste kosten wilden verlagen door de capaciteit van hun industriële machinepark te verhogen. Het resultaat was een overproductie op Europees en mondiaal niveau en een ineenstorting van de prijzen.

Concreet: de prijs voor bietsuiker is van 404 euro per ton binnen het quotum gedaald tot een dieptepunt van 320 euro per ton, waarna hij eind 2019 opnieuw steeg tot 342 euro.

Minder bieten

Die prijsdaling zorgde ervoor dat heel veel boeren de bietenteelt verminderden. Deze vermindering van het areaal werd nog verergerd door een daling van de opbrengst als gevolg van de droogte. Dit zorgde voor een beter evenwicht tussen productie en consumptie in Europa. Op wereldniveau hebben we zelfs een tekort van 10 miljoen ton, waardoor de prijzen opnieuw zijn gestegen. Eind 2019 bedroeg de suikerprijs 342 euro.

Negatieve balans

Deze overproductie weegt op de rekeningen. “In de afgelopen twee jaar hebben we meer dan 200 miljoen euro verloren in de suikerindustrie”, zegt Guy Paternoster. Na een boekjaar 2018-2019 dat werd afgesloten met een operationeel verlies van 239 miljoen euro, zou de groep het boekjaar (afgesloten op 29 februari) opnieuw moeten afsluiten met een verlies van meer dan 200 miljoen euro.

Südzucker sluit 5 productieafdelingen

De onbetwiste Europese nummer één in suiker, het Duitse concern Südzucker, eigenaar van de suikerraffinaderij Tienen, werd gedwongen zijn productie te minderen door vijf suikerfabrieken te sluiten (twee in Duitsland en Frankrijk, één in Polen) om zijn totale productie met 700.000 ton te verminderen en 100 miljoen euro te besparen. “Dat de Belgische dochteronderneming aan de bezuiniging kon ontsnappen, danken wij aan de “efficiënte” industriële structuur”, zegt Guy Paternoster. Na de sluiting van de suikerfabriek van Genappe in 2004 en de suikerfabriek van Brugelette in 2007 heeft suikerraffinaderij Tienen nog maar twee fabrieken, in Wanze en Tienen. Ze produceren jaarlijks 650.000 ton suiker, terwijl de Iscal suikerfabriek in Fontenoy, in de Doornikse regio, 200.000 ton produceert.

De historische site van Tienen, die in de jaren zestig tot 2000 werknemers in dienst had en in de jaren tachtig nog slechts 800, werkt nu met maar 220 werknemers, met daarin inbegrepen de administratieve diensten en de 35 medewerkers van het onderzoekslaboratorium. In totaal stelt de suikerraffinaderij Tienen ongeveer 1.000 mensen tewerk in België.

Contracten met boeren houden minimumprijs in

De huidige situatie zorgt voor ontevredenheid bij de boeren, die hun inkomen zien dalen. Om de ongeveer 4.500 producenten met wie zij werken te sussen, heeft de raffinaderij in haar contracten voor 2020 een minimumprijs opgenomen, waarbij zij streeft naar meer transparantie in de onderhandelingen met de producenten.

De huidige onderproductie op de wereldmarkt verandert volgens hem niets. “De suikermarkt zal instabiel blijven. De enige overlevingskans in Europa is een productie die niet groter is dan de consumptie. Vooral nu ook boeren in België een nieuwe suikerfabriek in Seneffe willen oprichten.

Meer diversificatie is het redmiddel

Om de onzekerheden van de suikermarkt te omzeilen, gaat de suikerraffinaderij uit van diversificatie naar meer veelbelovende niches. Nu al is de niet-suikerproductie (bio-ethanol, vruchtenbereidingen, specialiteiten) goed voor meer dan de helft van de omzet. En als het bedrijfsresultaat in het groen staat, dan is dat dankzij hen. “We moeten bereid zijn om alternatieven aan te bieden die minder suiker gebruiken. Dat hebben we met cichorei gedaan. En we hebben net besloten om een miljoen euro te investeren in ons onderzoekslaboratorium in Tienen”, voegt Guy Paternoster toe.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*