Suikerindustrie bekritiseert uitblijven van EU-steun

bieten
bieten

De Europese suikerindustrie heeft het zwaar omdat suiker spotgoedkoop is. De Duitse producent Nordzucker meldde begin deze week dat boekjaar 2018-’19 verlieslatend wordt. Südzucker, de grootste suikerproducent in Europa, meldde vorige week slechte cijfers over de eerste helft van 2018-’19. De Europese suikerfabrikanten, verenigd in CEFS, slaan daarom alarm, samen met EFFAT, de Europese brancheorganisatie van werknemersvakbonden. “De crisis in de Europese suikermarkt is extreem”, schrijven de organisaties in een verklaring. Ze zijn het niet eens met EU-commissaris Phil Hogan die van oordeel is dat de suikerindustrie zelf schuld draagt door de forse productieverhoging na het verdwijnen van het quotum.

De prijzen voor suiker in de EU zijn de laagste sinds 2006, toen Brussel startte met de publicatie van de gemiddelde suikerprijs die de Europese fabrikanten realiseren bij hun afnemers. “Zelfs de meest competitieve suikerproducenten hebben moeite om kostendekkend te werken”, stellen fabrikantenorganisatie CEFS en werknemersorganisatie EFFAT. “Als deze situatie aanhoudt, zijn fabriekssluitingen en het verlies van werkgelegenheid onvermijdelijk.” Zij waarschuwen dat een suikerfabriek die de deuren sluit voorgoed verdwijnt, waarna bij boeren ook de expertise verdwijnt om suikerbieten te telen.

Landbouwcommissaris Phil Hogan zei begin deze week dat de suikerindustrie de crisis zelf heeft veroorzaakt door de productie fors te vergroten, nadat Brussel de suikerquotering per 1 oktober 2017 afschafte. CEFS en EFFAT spreken van een “treurige onwetendheid” bij Hogan. “De suikerprijzen zijn lager dan wat de Commissie zelf had voorspeld. Dat komt door de slechte situatie op de wereldmarkt. Thailand en India vergroten hun productie. India en Pakistan subsidiëren de export. De Europese suikersector zou niet de gevolgen moeten dragen van deze handelsverstorende praktijken. Het is de plicht van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten om de industrie en de werkgelegenheid in de EU te verdedigen.”

Bron: VILT in samenwerking met: Boerderij

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*