Suiker in Europa

In 2000, dus precies twintig jaar geleden, werden de Vlaamse en Nederlandse tijdschriften over industrieel erfgoed samengesmolten tot een gemeenschappelijke publicatie – het Vlaams-Nederlandse tijdschrift ‘Erfgoed van Industrie en Techniek’. Dat was toen het eerste grensoverschrijdend erfgoedtijdschrift.Het wordt uitgegeven door een gezamelijke Vlaams-Nederlandse redactie. De twintig jaar samenwerking wordt nu voltooid met de uitgave van een speciaal dubbelnummer over suikererfgoed in Europa. Het is het laatste nummer van de jaargang 2019 dat met enige vertraging van de pers komt

Er werd in de loop van voorbije twee decennia een boeiend gezamenlijk traject afgelegd, waarbij het tijdschrift tal van nieuwe en ook een aantal eerder traditionele thema’s aansneed. Er waren bv themanummers over vlas, oorlogserfgoed, nucleair erfgoed, herbestemming van oude bedrijven, en – uiteraard – over bier en brouwerijen.

Op 22 november 1958 speelde in de Rotterdamse Schouwburg Het Rotterdams Toneel de première van het toneelstuk “Suiker” Hugo Claus. Dit is een naturalistische melodrama over enkele seizoenarbeiders uit Evergem die elk jaar gaan werken in de suikerfabrieken van Verrières in Frankrijk.

Het oorspronkelijke kortverhaal werd in 1959 opgenomen in het bundel “De zwarte keizer”

Dat is zestig jaar geleden.

Meer dan België en Nederland

Het suiker-nummer omvat bijdragen die geografisch lopen van Zuid-Spanje (Andalusië), via Frankrijk, Vlaanderen en Nederland, tot Berlijn, met:

– Adriaan Linters: Van biet tot suiker: de start van de bietsuikernijverheid in België

– Margaret Leidelmeijer: De bietsuikerindustrie: concurrent én inspirator van de Java-suikerindustrie in de negentiende eeuw

– Antonio Guzmán Valdivia en Antonio Santiago Ramas: Málaga, de Suikerprovincie

– Greet Draye: Tiense suiker en de ‘ijzeren weg’: een vruchtbare wisselwerking

– Dirk Schaal: Van luxeproduct tot grondstof: suikerconsumptie en economie in het industriële tijdperk

– Mark Busio: Suikerzoet erfgoed in Nederland

– Samuel Kauffmann: De suikerfabriek van Francières (Frankrijk): nu een interpretatiecentum voor agrarische nijverheden

– Adriaan Linters: Suikererfgoed, suikertoerisme

– Mairie de Moret: Sucre d’Orge: het gerstsuikermuseum van Moret-sur-Loing (Frankrijk)

– Ron Roetman: Het Suikermuseum van Berlijn

Het nummer zal vanaf 20 februari beschikbaar zijn, en dan ook aan de abonnees toegezonden worden

Een recensie-exemplaar kunt U gratis aanvragen

– in Vlaanderen bij de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw – administratie@vvia.be

– in Nederland bij de Stichting Erfgoed – ronroetman@gmail.com of cor@eldik.nl

Meer informatie ook telefonisch via (+32)(0)496.377791            

Een los nummer kost € 15,-

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*