Straks ook koffie zonder bonen? Kweekkoffie uit Finland in de maak!

Finse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om een van ’s werelds meest geconsumeerde dranken te produceren: koffie. Zij hopen dat hun kweekkoffie duurzamer zal zijn dan die in tropische plantages. Het nieuwe zwarte goud is niet gemalen, maar wél het resultaat van een cluster cellen van een koffieplant, die onder streng gecontroleerde omstandigheden van temperatuur, licht en zuurstof in een bioreactor gekweekt worden. De onderzoekers schatten dat het nog minstens vier jaar zal duren voordat de in het lab gekweekte koffie in de schappen van kruidenierswinkels en supermarkten zal liggen.

Eenmaal gebrand, kan het poeder op precies dezelfde wijze worden bereid als gewone koffie. Voor het team van Dr. Rischer aan het VTT Technisch Onderzoeksinstituut van Finland voorkomt de techniek de ecologische problemen die we bij koffie wél hebben. Wereldwijd worden zo’n 10 miljoen ton bonen geproduceerd. “Koffie is natuurlijk een problematisch product”, zegt de specialist, niet in de laatste plaats vanwege de opwarming van de aarde. De klimaatverandering maakt bestaande plantages minder productief en zet boeren ertoe aan meer tropisch woud te rooien voor nieuwe gewassen. “Er is ook de kwestie van het vervoer, het gebruik van fossiele brandstoffen (…), dus is het heel logisch om naar alternatieven te zoeken,” vervolgt de wetenschapper.

Kweekvlees en kweekkoffie

De door de Finse onderzoekers ontwikkelde koffie maakt gebruik van dezelfde principes van cellulaire kweek als die die reeds voor de productie van in laboratoria gekweekt vlees worden gebruikt, waarbij geen vee hoeft te worden geslacht. Deze laatste productie werd in 2020 door de Singaporese autoriteiten goedgekeurd voor verkoop, een primeur. Het Finse team voert momenteel een meer diepgaande analyse uit van de duurzaamheid van hun product in het geval dat het op grote schaal zou worden geproduceerd. “We weten nu al dat onze voetafdruk voor water bijvoorbeeld veel kleiner is dan de hoeveelheid die nodig is om de velden te bebouwen,” zegt Rischer. De techniek zou ook minder arbeidsintensief zijn dan bij traditionele koffie.

Wantrouwen

Voor de liefhebbers van koffie, zal de sleutel tot succes de smaak zijn. Tot dusver mag alleen een panel van speciaal opgeleide “smaakdeskundigen” de nieuwe drank proeven – vanwege de status van ‘novel food’ .”Een van de richtlijnen van de ethische commissie is alleen te proeven en te spugen, niet door te slikken,” vertelde Heikki Aisala, die de testers van het project beleidt, aan AFP. “Vergeleken met gewone koffie is cellulaire koffie minder bitter,” zegt Aisala, die suggereert dat het een iets lager cafeïnegehalte heeft. Het heeft ook een minder fruitige smaak. “We geven toe dat we geen professionele koffiebranders zijn en dat een groot deel van de smaakcreatie tijdens het brandproces gebeurt,” geeft Rischer toe.

Zodra de tests en de verfijning van het proces voltooid zijn, hoopt het team een partner te vinden om de productie op te voeren en hun cellulaire koffie op de markt te brengen. De onderzoekers schatten dat het nog minstens vier jaar zal duren voordat de in het lab gekweekte koffie in de schappen van kruidenierswinkels en supermarkten zal liggen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*