Sterke stijging varkensvleesprijzen, daling melkprijzen

De prijzen van varkensvlees zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen, terwijl de melkprijzen zijn gedaald. In februari bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van varkensvleesproducten 163,5 euro per 100 kg, een stijging van meer dan 16% in één maand.

In februari bedroeg de gemiddelde verkoopprijs voor varkensvleesproducten 163,5 euro per 100 kg. Binnen één maand betekent dit een stijging van meer dan 16%. Precies een jaar eerder was de gemiddelde prijs 79,3 euro.

De stijging van de varkensvleesprijs is te verklaren doordat de boeren uit een “zeer diepe crisis” komen, zegt Nele Kempeneers, woordvoerder van de Boerenbond. Ze kampten met hoge voeder- en energiekosten terwijl de varkenspest hoogtij vierde. Daardoor hebben sommige boeren het opgegeven, wat nu tot uiting komt in een lager aanbod.

Ook valt op dat in serres geteelde groenten veel duurder zijn. Zo stegen de gemiddelde verkoopprijzen van komkommers, sla en tomaten in februari met respectievelijk 57, 43 en 67%. “In het geval van serregroenten is de impact van hoge energieprijzen en bijvoorbeeld hoge meststofprijzen een van de redenen waarom sommige telers even geen groenten telen en het aanbod dus te laag is”, legt Kempeneers uit. Maar de serres hebben zich hersteld, dus deze situatie zal niet blijven duren.


Lagere melkprijzen

Voor landbouwproducten is er ook een uitzondering in omgekeerde richting. De gemiddelde verkoopprijs voor melk lag in februari op 43,9 euro per 100 kg, 8,5 procent lager dan in januari.

“We komen uit een periode van hoge melkprijzen”, aldus Kempeneers. De wereldmarkt kende een periode van grote vraag en een aanbod dat niet kon worden bijgehouden, maar ondertussen werden de voorraden aangevuld. “China importeert bijvoorbeeld veel minder. Het land heeft voldoende voorraden en verwacht nog lagere prijzen. Ook de productie is toegenomen. Dankzij het groene gras in het voorjaar geven de koeien meer melk”, zegt Kempeneers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*