Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn economisch aantrekkelijker dan gezonde voedingsmiddelen

Apeels eten PxHere dr. EMG = Evolution Media Group

Sciensano onderzocht het voedingspatroon van België en de factoren die hun keuze bepalen. Voor het eerst werd de prijs van voeding in kaart gebracht. Uit de studie bleek dat verschillende factoren, zoals smaak, verpakking, marketing, gemak of een gezonde en persoonlijke levensstijl, de voedingskeuzes van de Belgen beïnvloeden. Bleek dat de kosten van voedsel ook een heel belangrijke rol spelen. De kostprijs van voeding bleek vooral voor gezinnen met een laag inkomen bepalend. Ongezond eten is goedkoper, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van die gebruikers.


De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat voedselbewerking, met name de aard, de intensiteit en het doel van de voedselverwerking, kan worden gelinkt met de gezondheid van de bevolking. Een eerdere studie van Sciensano toont aan dat de Belgen ongeveer een derde van hun dagelijkse energie halen uit sterk bewerkte voedingsmiddelen. Een hogere consumptie van onbewerkt of weinig bewerkt voedsel gaat gepaard met een gezondere leefstijl. Het eten van ultra-bewerkte voeding is dan weer slechter voor de gezondheid vanwege een hogere consumptie van zout en verzadigde vetzuren en een lagere consumptie van groenten en fruit.

Bewerkt voedsel versus onbewerkt voedsel

De graad van voedselbewerking wordt steeds vaker in verband gebracht met de gezondheid. Uit een eerdere studie van Sciensano blijkt dat de Belg ongeveer een derde van zijn dagelijkse energie haalt uit ultra-bewerkte voedingsproducten.

Er zijn ook enkele opmerkelijke trends:
  • De consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen is hoger bij – kinderen…
  • Er worden geen verschillen in de consumptie van ultra-bewerkte producten gevonden tussen mensen met verschillende opleidingsniveaus
  • Hoger opgeleiden halen bovenop de consumptie van ultra-bewerkte voeding wel meer energie uit onbewerkte of minimaal bewerkte voeding, in vergelijking met lager opgeleiden. De oorzaak hiervan ligt voor een groot deel bij de kostprijs van een gezond voedingspatroon. 

Eetgewoonten met meer bewerkte voedingsmiddelen zijn minder duur


Er is een significant verschil tussen de kosten van verschillende soorten voedsel in ons land: hoe minder voedsel in het dieet wordt verwerkt, hoe meer mensen moeten betalen voor hun dagelijkse voeding. Bovendien is ultra-bewerkt voedsel (0,55 Euro/100 kcal) aanzienlijk goedkoper dan minimaal bewerkt of onbewerkt voedsel (1,29 Euro/100 kcal). Gezinnen met een laag inkomen kiezen logischerwijs het voedsel dat bij hun budget past. Dit betekent dat sterk bewerkte voedingsmiddelen voorrang hebben op gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen

Wat zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen?

Sterk bewerkte voedingsmiddelen liggen buiten de voedseldriehoek en zijn daarom ongezond, wat betekent dat de consumptie van deze producten zoveel mogelijk moet worden beperkt. Sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten over het algemeen veel toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten, evenals veel aroma’s, kleurstoffen en andere additieven. Ze zijn ontworpen om eenvoudig, aantrekkelijk en economisch te zijn voor de consument en winstgevend voor de voedingsindustrie.

Aanbeveling WHO moeten door België geconcretiseerd worden


Sciensano doet vervolgens enkele aanbevelingen. Op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt aanbevolen om, net als in sommige andere landen (UK, Hongarije, enz.), ultra-bewerkte voedingsmiddelen economisch minder aantrekkelijk te maken in België. Bovendien moeten onbewerkte of licht bewerkte levensmiddelen ook financieel aantrekkelijker worden gemaakt. Op deze manier worden gezonde eetgewoonten beter gestimuleerd, vooral voor minder welgestelde gezinnen. Sciensano roept de Belgische autoriteiten op om de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie met betrekking tot het creëren van een gezonde eetomgeving op te volgen:

  • de invoering van fiscale maatregelen om ongezonde eetgewoonten te ontmoedigen en gezonde eetgewoonten te bevorderen
  • Beperking van het op de markt brengen van ongezonde voedingsmiddelen aan kinderen door middel van regelgeving
  • Bevorderen van gezond eten op school

Eerdere studies over voedselconsumptie hebben ook aangetoond dat meer dan de helft of driekwart van de Belgen voorstander is van de invoering van een dergelijk beleid.

“Natuurlijk bepalen veel verschillende factoren het soort voedsel dat we kiezen, maar je zou nooit moeten kiezen tussen een gezond dieet en je portemonnee”, besluit Sciensano!.

Raadpleeg de studie

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*