
Stella Artois, met zijn iconische hoornlogo, heeft een rijke geschiedenis die geworteld is in Leuven. Dit jaar wordt de 100ste verjaardag van brouwerij De Hoor gevierd. Dat jubileum is voor brouwerij AB InBev niet onbelangrijk, want De Hoorn was drie jaar na haar ontstaan ook de bakermat van Stella Artois. Het bier wordt gedronken over de hele wereld!
“De oorsprong van de Leuvense Stella Artois-brouwerij bevindt zich bij brouwerij De Hoorn. Die is veel ouder dan 100 jaar. In de archieven vinden we een eerste vermelding van die brouwerij in 1466,” vertelt Brouwerijmanager Olivier Maillet tijdens een rondleiding. “Hoewel er toen al honderd jaar bier werd gebrouwen in Leuven, vinden we de eerste vermelding in de archieven in dat jaar.” Pils was toen nog geen ding. Het zou nog eens vierhonderd jaar duren voordat brouwer Josef Groll in Pilsen, Tsjechië, de lageringstechniek, waarbij het brouwsel bij lage temperaturen werd vergist, innoveerde. ” In 1717 zou een zekere Sébastian Artois de brouwerij kopen en zijn naam eraan verbinden,” zegt Maillet. De oorspronkelijke brouwerij zou echter met de grond gelijk gemaakt worden bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. In 1923, precies honderd jaar geleden, werd de opvolger geopend in de Leuvense Vaartkom. En net die 100ste verjaardag wil men vieren!
Brouwerij De Hoorn
Stella Artois, nu een wereldmerk, begon als kerstbier en heeft een uniek brouwrecept dat slechts bij een paar ingewijden bekend is. Ten tijde van de oprichting van Stella was de brouwerij al relatief groot. “Ze produceerden 450.000 hectoliter per jaar in de acht tanks die je vandaag nog kan zien,” legt Maillet uit. “In vergelijking met de 10 miljoen hectoliter – wat overeenkomt met 4 miljard pinten – die vandaag jaarlijks in onze Leuvense brouwerij wordt gebrouwen, lijkt dat natuurlijk klein. Voor die tijd was het echter vrij substantieel.”
Stella Cup
De Leuvense brouwerij is intussen al lang niet meer de enige die Stella Artois brouwt. Dat zijn er over de hele wereld maar liefst dertig. Elk jaar strijden zij om de Stella Cup. “Elke maand sturen alle dertig brouwerijen stalen van hun brouwsel naar de twee hoofdkantoren. Deze monsters worden blind geproefd op kwaliteit. De brouwerij die gemiddeld de hoogste score haalt over twaalf maanden wint de beker. Leuven heeft hem al tien keer gewonnen in de twaalf keer dat hij georganiseerd werd,” legt Olivier uit. Op dit moment staat Leuven op de tweede plaats met nog maar twee maanden te gaan, wat de competitie intens maakt. “Het zou pijnlijk zijn als we niet winnen, maar tegelijkertijd staan de andere brouwerijen te popelen om ons te verslaan.”
Ondanks enkele controverses en lastercampagnes blijft Stella Artois een van de populairste Belgische bieren ter wereld.De Leuvense brouwerij blijft een belangrijke rol spelen in de gemeenschap en zet zich in voor een duurzaam milieu.
Geef als eerste een reactie