Start van de bouw van het wetenschapspark ‘Voeding en Gezondheid’ te Roeselare

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits legde samen met Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen, en Kris Declerck, burgemeester van Roeselare, de eerste steen van het eerste pand van het Food Innovation Park in Roeselare. Met de realisatie van deze site investeert POM West-Vlaanderen in een nieuw state-of-the-art wetenschapspark van internationaal niveau, waar voedsel- en gezondheidsonderzoek centraal zullen staan.

Het nieuwe wetenschaps- en bedrijvenpark is gelegen op de site Syntra West aan de Oostnieuwkerksesteenweg te Roeselare. Het gebouw is gelegen tussen REO Veiling en het onderzoekscentrum Agrotopia en vormt een cluster van belanghebbenden die zich richten op de voedingssector. “De keuze van Roeselare lag voor de hand. Het hart van de Vlaamse voedingsindustrie bevindt zich in Midden-West-Vlaanderen. Samen met het Huis van de Voeding en Joblabo Voeding in de Spanjestraat zetten we ons al jaren in voor een sterke voedingsindustrie in West-Vlaanderen,” legt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen uit. “Door nog nauwer samen te werken met onze buren van REO-Veiling en onze collega’s van Inagro, creëren we een unieke dynamiek waarbij de hele voedselketen betrokken is, van het telen van een gewas tot het eten van een voedselproduct.”

Een evenwichtige voeding

Het Food Innovation Park zal een dynamische en duurzame omgeving van internationaal belang creëren, die een platform biedt voor het stimuleren van onderzoek, innovatie en ondernemerschap in de voedings- en gezondheidssector. De vergrijzing van de bevolking is een van de redenen waarom de vraag naar een evenwichtige voeding toeneemt. “Het is belangrijk een solide basis te creëren van waaruit innovatieve oplossingen op het gebied van voeding en gezondheid kunnen ontstaan,” aldus Jean de Bethune.

Onderzoeksinfrastructuur

De bouw van de eerste site maakt deel uit van het Europese project PROOF. Dit onderzoeksgebouw heeft twee verdiepingen en een oppervlakte van 1.200 m2. “Dankzij deze nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur zullen wij de relatie tussen de gezondheidstoestand van de mensen, hun eetgewoonten en hun lichaamsbeweging kunnen bestuderen. We zullen ook de nodige apparatuur aanschaffen om maaltijden te ontwikkelen die kunnen worden opgewarmd in ziekenhuizen, verpleeghuizen of thuis”, legt Jean de Bethune uit. Centraal staat de hypermoderne grootkeukens met nadruk op het bereiden, bewaren en opwarmen van maaltijden, met inbegrip van een industriële microgolfruimte. Bovendien zal het gebouw een onderzoeklaboratoria huisvesten voor voedselveiligheid, receptuur en smaakverbetering, een experimentele fitnesszaal en een consultatieruimte voor het meten van spierkracht en lichaamssamenstelling. Er zullen ook proefkraampjes of smaakhokjes zijn waar de proefpersonen levensmiddelen kunnen proeven en ruiken. Gezonde, lekkere voeding is essentieel voor een optimale levenskwaliteit van patiënten met chronische zorgbehoeften. In het kader van het PROOF-project worden voedingsmiddelen op maat ontwikkeld voor patiënten met sarcopenie en COPD.

Proefinstallaties

“In samenwerking met FLANDERS FOOD en VIVES in Vlaanderen ontwikkelen we pilootfaciliteiten om voedingsbedrijven te ondersteunen bij het regenereren van maaltijden en om bij de optimalisatie van het proces van voedselbereiding en bewaring. Deze faciliteiten zijn beschikbaar voor iedereen die onderzoek wil doen,” legt Jean de Bethune uit. “Wegens de grote vraag op dit gebied worden de eerste proefprojecten tijdelijk ondergebracht in het Huis van de Voeding. Als het nieuwe gebouw klaar is, verhuizen ze naar het Food Innovation Park.”

Focus op duurzaamheid

Duurzaamheid speelde een belangrijke rol bij de keuze van de algemene aanpak en de specifieke technieken. Het nieuwe gebouw maakt gebruik van geothermische energie. Op het dak liggen mosmatten en een VIVES-onderzoekstuin, waar onder meer planten en bomen zullen groeien. In de loop van de tijd zullen er meer hubs aan het onderzoeksgebouw worden toegevoegd. “Een extra gebouw van drie verdiepingen kan perfect geïntegreerd worden”, zegt Jean de Bethune. “In de toekomst zullen we ook uitbreiden met een incubator met HACCP-gekeurde productiehallen die plaats kunnen bieden aan startende en groeiende voedingsbedrijven, en een bedrijvenpark voor aanverwante activiteiten. Een belevingscentrum waar bezoekers meer te weten kunnen komen over voeding en gezondheid en een gezondheidscentrum waar we de effecten van voeding op ons lichaam meten, staan ook op de agenda.”

Vlaamse prioriteiten

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits vat het samen: “Vandaag maken we in Roeselare niet alleen de weg vrij voor een echt nieuw wetenschapspark, de start wordt ook gelegd voor nieuw voeding- en gezondheidsonderzoek. Naast een gevestigde waarde als Flanders Food ben ik als Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie zeer verheugd met dit nieuwe Food Innovation Park. Het past goed in onze Vlaamse beleidsprioriteiten om te investeren in verschillende projecten op het vlak van voeding en gepersonaliseerde gezondheid. Het gaat niet om het vinden van een ander dieet, maar om hoe we bijvoorbeeld patiënten met chronische longziekten kunnen helpen op het vlak van voeding en dieet en hoe we spierzwakte op oudere leeftijd kunnen tegengaan met goede voeding. Onderzoek dat echt een verschil maakt. Met de bouw van een gelijkaardig onderzoeksgebouw in Maastricht bouwen we ook verder aan een mooie geschiedenis van samenwerking tussen West-Vlaanderen en Nederlands Limburg.

Het onderzoeksgebouw wordt naar verwachting in de zomer van 2022 opgeleverd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*