Spin-off KYTOS (UGent) bevordert oogst binnen aquacultuur en hydrocultuur door microbioomanalyse

KYTOS geeft deskundig advies aan garnalen-, vis- en plantenkwekers in aqucultuur en hydrocultuur over gezondheid en management. De technologie vermindert ziekte-uitbraken en sterfte door het microbioom van het water te monitoren en veranderingen snel op te sporen. Bovendien kan deze technologie ook worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van fermentatie

Bacteriën of micro-organismen leven overal om ons heen, zelfs op en in ons lichaam. Zij spelen een essentiële rol in bijna alle biochemische processen: zonder hen zou leven op aarde niet eens mogelijk zijn. Tegelijkertijd kunnen ze grote schade aanrichten. Denk maar aan de aquacultuur, waar ziekten kunnen leiden tot massale sterfte onder de dieren. Of hydrocultuur, waar bacteriën snel hele gewassen kunnen infecteren. De intensivering van de landbouw en de aquacultuur gaat gepaard met een verhoogd risico op deze ziekten.

Monitoring microbioom water

Daarom is het beheer ervan, de bescherming en versterking van gewassen en vee, en daardoor de verbetering van de opbrengsten, een topprioriteit. KYTOS pakt dit aan door het microbioom van het water te monitoren. Het doel is een index te maken van het aantal en de aard van de bacteriën in het water. De nieuwe technologie kan ook veranderingen in dit microbioom voorspellen. Gebruikers van de technologie kunnen dan hun systeem in de gaten houden en ziekte en sterfte voorkomen.

Vroegtijdig

“Door een unieke mix van data science en technologie hebben we een platform ontwikkeld dat snel het vloeibare microbioom analyseert en veranderingen in belangrijke gezondheidsparameters detecteert,” zegt Ruben Props, medeoprichter en CEO van KYTOS. “Hierdoor kunnen onze klanten vroegtijdig ingrijpen, de gezondheid van dieren en planten verbeteren en de productie verhogen.”
Frederiek-Maarten Kerckhof, medeoprichter en COO van KYTOS, voegt hieraan toe: “Ons doel is om onze klanten te voorzien van op maat gemaakte en bruikbare informatie over water- en productgebruik voor duurzame aquacultuur en precisielandbouw.”

Algoritmen

“Zoals de meeste landbouwers erkennen wij dat elk microbioom uniek is en daarom een aangepaste definitie van zijn microbiële gezondheid vereist,” zegt Marc Indigne, KYTOS-groeimanager. “Sommige garnalenvijvers vereisen in de eerste plaats een strikte controle van de (micro)algen, terwijl in andere vijvers de aspecten van de bacteriële gezondheid op het bedrijf moeten worden gecontroleerd.”
De algoritmen van KYTOS zullen blijven verbeteren naarmate de toegang tot gegevens uit meer ecosystemen toeneemt. Daardoor zal KYTOS in staat zijn voorspellende gezondheidsbeoordelingen op te stellen die op elk ecosysteem zijn toegesneden.

Nieuwe toepassingen

“De KYTOS-technologie kan ook gebruikt worden bij de productie van drink- en proceswater, waar het belangrijk is om de microbiële kwaliteit van het water te allen tijde te garanderen”, legt professor Nico Boon, medeoprichter van KYTOS aan de UGent, uit. “Waterkwaliteitscontrole biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld koelwater en drinkwater te verminderen en de eindkwaliteit te garanderen bij het hergebruik van afvalwater. Bovendien kan deze technologie ook worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van fermentatie.”

KYTOS


KYTOS is een spin-off van de UGent, een universiteit die bekend staat om de opleiding van jonge ondernemers. “Via het Industrieel Onderzoeksfonds is de UGent sterk betrokken bij de financiering en het strategisch advies voor start-ups,” legt Margriet Drouillon, business developer van het BLUEGent IOF-consortium, uit. “BLUEGent bood onder meer financiële en zakelijke coaching. Het was ook mogelijk een brug te slaan tussen ons netwerk en verschillende nieuwe partners voor gebruikerstests.

KYTOS ontwikkelt beheersinstrumenten voor de microbiologische analyse van microbiële processen. Deze spin-off van de Universiteit Gent vindt zijn oorsprong in het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie (CMET), van waaruit KYTOS tientallen jaren ervaring heeft in het beheer van microbiële gemeenschappen. Deze kennis, gecombineerd met een uitgebreide opleiding door verschillende IOF-consortia aan de UGent, leidde tot de oprichting van KYTOS. Met een unieke combinatie van data science en microbiële expertise, biedt KYTOS klanten de tools om hun productie te optimaliseren op basis van microbiologische gegevens. Als start-up richt KYTOS zich op toepassingen in de landbouw en de aquacultuur, maar de spin-off heeft ook een brede portefeuille in de drink- en proceswatersector en werkt aan gebruiksproeven in de fermentatie-industrie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*