
Ekonoke, een Spaanse start-up die al vier jaar experimenteert met hydrocultuur van hopplanten, heeft een duurzame en levensvatbare oplossing gevonden voor het probleem van verminderde opbrengsten en kwaliteit van hopplanten als gevolg van de klimaatverandering.
Het hydroponische hopproject van Ekonoke heeft de belangstelling gewekt van wereldwijde bierbedrijven, waaronder ’s werelds grootste brouwer, AB InBev. De hydroponisch geteelde hop brengt niet alleen evenveel op als zijn tegenhangers in de open lucht, maar is ook rijker aan essentiële oliën en alfazuren die het bier zijn zo belangrijke bittere smaak en aroma geven. Ekonoke’s methoden gebruiken 15 keer minder water dan de traditionele openluchtteelt en resulteren in een totale koolstofvoetafdruk die 15 keer kleiner is dan bij teelt in het veld. De technologie van het bedrijf heeft bredere implicaties voor landgebruik en duurzaamheid, aangezien het 40 keer meer hopopbrengst per hectare oplevert dan teelt in de open lucht, wat enorme hoeveelheden land kan vrijmaken voor bodemherstel of herbebossing.
Bron:TheGuardian
Geef als eerste een reactie