Spaanse regering wil dat EU Zuid-Afrikaanse citrusvruchten strenger reglementeert

citroenen

De Spaanse minister van Landbouw Luis Planas en de minister van Industrie Reyes Maroto hebben de Europese Commissie gevraagd om citrusvruchten als een “zeer gevoelig” product te beschouwen wanneer zij uit derde landen worden ingevoerd. Zij dringen er bij de Commissie op aan geen verdere toegevingen te doen.

Met het oog op de komende herziening van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC), waarvan Zuid-Afrika deel uitmaakt, hebben de twee ministers een gezamenlijke brief gezonden aan de EU-commissarissen voor Landbouw (Janusz Wojciechowski), Handel (Valdis Dombrovskis) en Volksgezondheid (Stella Kyriakides).

In hun brief benadrukken Planas en Maroto dat de Spaanse oogst onderworpen is aan het veeleisende Europese productiemodel en dat, wegens het gebrek aan wederkerigheid in de handelsovereenkomsten, “de volgende herziening van de overeenkomst geen verdere concessies voor de invoer van citrusvruchten mag inhouden”. De teelt en de uitvoer van Spaanse citrusvruchten zijn van fundamenteel belang voor de gehele Spaanse agrovoedingssector en hebben een rechtstreekse invloed op de economie van de producerende regio’s.

Meer invoer vanuit Zuid-Afrika naar EU

Sinds de ondertekening van de overeenkomst heeft Zuid-Afrika zijn uitvoer van citrusvruchten naar de EU aanzienlijk opgevoerd, waardoor het groeipotentieel is toegenomen en de productieperiode is verlengd. “Door zijn ligging op het zuidelijk halfrond had de Zuidafrikaanse oogst een aanvullend karakter, maar dit is nu uitgebreid”, verklaart de Spaanse regering.

Naar aanleiding van het recente advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) had minister Planas eerder deze maand al een brief geschreven aan EU-commissaris Kyriakides met het verzoek de fytosanitaire omstandigheden voor de invoer van citrusvruchten te blijven controleren.

Afrikaanse mot

In deze brief wees de minister erop dat volgens de wetenschappelijke bevindingen van het EFSA-rapport de maatregelen die Zuid-Afrika heeft genomen om de introductie van de Afrikaanse mot (Thaumatotibia leucotreta) in de EU te voorkomen “ontoereikend zijn en niet naar behoren worden toegepast”.

Zij heeft de Europese Commissie verzocht het bestrijdingssysteem te herzien en te vervangen door een koudebehandeling als voorwaarde voor de invoer van citrusvruchten uit landen waar de plaag aanwezig is.

De citrussector in Spanje is goed voor 4,9% van de plantaardige productie van het land en 32,5% van de fruitproductie, met een gemiddelde omzet van 2,5 miljard euro per jaar. Spanje is de grootste producent van citrusvruchten in de EU (een aandeel van 60%) en de vijfde grootste in de wereld.

Bron: Agf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*