
Smartmat en Foodbag, twee leveranciers van maaltijdverpakkingen, fuseren. De familie Colruyt, de meerderheidsaandeelhouder, hoopt meer te kunnen concurreren met de Duitse HelloFresh, de onbetwiste nummer één.
Tegenover de Duitse reus HelloFresh is de markt voor “kant-en-klare” maaltijdverpakkingen nogal gefragmenteerd. De Belgische bedrijven Foodbag en Smartmat, twee van de historische spelers in deze bloeiende markt, zijn net gefuseerd. Zij zullen hun activiteiten voortzetten onder de enige naam Foodbag.
Opgericht in 2011 door Anders Asarby, een Zweed die in Antwerpen woont, is Smartmat de Belgische pionier in de sector. Het Gentse Foodbag, die vorig najaar in Brussel en Wallonië landde, biedt vooral lokale recepten aan door bij lokale producenten te kopen.
Colruyt
De gefuseerde entiteit zal als meerderheidsaandeelhouder de familie Colruyt hebben, via haar holding Korys, die reeds in 2016 een participatie heeft verworven in Smartmat. De oprichters van de twee oorspronkelijke bedrijven, Anders Asarby en Stéphane Ronse, zullen elk 25% van de aandelen bezitten. Met een omzet die dit jaar naar verwachting 12 miljoen euro zal bedragen, is Foodbag de nummer twee op de Belgische markt, ver van HelloFresh, dat ongeveer 80% van de ongeveer 2,8 miljoen in het land verkochte maaltijdpakketten levert, met een totale omzet van 88,6 miljoen euro.
Belgisch
“We fuseren omdat Foodbag en Smartmat hetzelfde doel hebben: een Belgisch antwoord bieden op buitenlandse initiatieven. Wij bieden lokale en kwaliteitsproducten aan”, legt Stéphane Ronse uit.
De fusie zal ook schaalvoordelen opleveren. Volgens de laatste cijfers van 2017 was Smartmat in verlies, terwijl Foodbag in het groen stond. De managers van de gefuseerde onderneming verwachten dat het boekjaar 2019 in evenwicht of zelfs licht winstgevend zal zijn. Foodag moet zich ook richten op de zakelijke markt.
Geef als eerste een reactie